Püf Noktalar

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Besinler

Her zaman dengeli ve yeterli beslenmek önemliyken hamilelikte bu daha da önem kazanmaktadır. Çünkü hem bebeğinizin bedensel ve zihinsel gelişimi önemlidir hem de sizin bu dönemde kayba uğramamanız. Bu nedenle hamilelikte tüketilmesi gereken besinler konusunu sizin için derledik.

Protein

Proteinler vücudun yapıtaşı oldukları gibi, bebeğin büyüme ve gelişmesinin sağlanması için de gereklidirler. Bu nedenle hamilelikte tüketilmesi gereken besinler içinde en önemlilerindendir. Hamile kadınlar için günlük alınması önerilen protein miktarı ortalama 60 – 70 gramdır. Eğer siz günde 3-4 porsiyon protein içeren süt, yoğurt, peynir ve 120-150 gram kırmızı et, tavuk veya balık tüketiyorsanız, bu ihtiyacınızı yaklaşık olarak karşılıyorsunuz demektir. Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada iki kez mutlaka balık tüketin. Kuru baklagil tüketimini de ihmal etmeyin.

Vejeteryan anneler alternatif protein kaynakları ile ilgili bilgiyi Vejeteryanlar İçin Protein  linkinden bilgi  alabilirler.

Demir

Gebelikteki demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur. Çünkü etkin bir şekilde emilimi sağlanamamaktadır. Bu nedenle demirden zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir. Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak içinse, yemeklerle birlikte değil, aç karnına veya C vitamini içeren besinlerle alınması önerilmektedir. Yani demir takviyenizin yanında içeceğiniz portakal suyu veya limonlu su emilimi artıracaktır. Ayrıca demir hapınızı süt ürünlerinden 2 saat önce veya sonra almamaya gayret edin.

Kansızlığa iyi gelen tarif için Kansızlığa İyi Gelen Tarif tıklayın.

Kalsiyum

Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. Eğer gebelik sürecinde yeterli kalsiyum alabilirseniz, ileride oluşabilecek kemik erimesine karşı da kendinizi korumuş olursunuz. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.

Kalsiyum hakkında daha detaylı bilgi için Kalsiyumu Eksik Etmeyin tıklayın.

Çinko

Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında çinkonun önemli bir rolü vardır. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumların tüketilmesi, çinko alımı için gerekli besinlerdir. Fazla miktarda alınan demir çinkonun emilimini engelleyebildiğinden, uzmanınızın önerdiği dozda demir takviyesi kullanmanız gerekir.

Folik asit

Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar olarak sıralanabilir. Folik asitin yetersiz alımı ile düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral bozukluklar oluşabilir. Folik asitin diyetle yetersiz alımından çok, yanlış pişirme yöntemleri ile kaybı olmaktadır. Bu nedenle folik asit kaynağı olan besinlerin tüketiminde pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Anne adaylarının gebe kalmadan en az bir ay önce folik asit kullanımına başlaması önerilmektedir.

Yeşil mercimek çok iyi bir folik asit kaynağıdır. Mercimek çorbası tarifi için Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası tıklayın.

OMEGA – 3

Bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için Omega – 3 önemli bir yağ asididir.

Keten tohumu, balık (özellikle uskumru, somon, sardalya), ceviz, fıdık, kabak çekirdeği, semizotu, ıspanak, Brüksel lahanası omega 3’ den zengindir.

B12 Vitamini

Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için B 12 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitamin süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Besinlere uygulanan hatalı hazırlama ve pişirme yöntemleri, B12 vitamininin vücutta kullanılmasını engellemektedir.

C VİTAMİNİ

C vitamini bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin emilimine yardımcı olur. Gebelikte demir ihtiyacınız yaklaşış iki katına çıktığı için C vitamini alımı sağlanmalıdır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu, patates C vitaminin iyi kaynaklarıdır.

SU

Suyun önemini ve çok önemli bir besin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Vücudun taşıma sisteminin bir parçasıdır ve besin öğelerini vücut hücrelerine taşır. Bazı atık ürünlerin ise vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için su içmeye özen gösterip, günlük 8 – 12 bardak su içmeye gayret etmeye çalışın.