Püf Noktalar

Kansızlığa İyi Gelen Tarif

Kansızlık çocukluk, hamilelik ve ergenlik dönemlerinde sıklıkla karşılaşılan ve günlük hayatımızı önemli ölçüde etkileyen önemli sorunlardandır. Çoğu zaman kansızlığa iyi gelen ilaçlarla çözüm bulmaya çalışırız. Ciddi kansızlıklarda doktorumuza elbette danışmalıyız. Ancak kansızlık için doğal tarifler de var. Bu yazımızda kansızlığa iyi gelen tarif paylaşacağız.

Kansızlığa İyi Gelen Tarif

  • 1 çorba kaşığı ısırgan tozu
  • 1 çorba kaşığı üzüm çekirdeği tozu
  • 1 çorba kaşığı polen
  • 1 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu
  • 1 kg keçiboynuzu pekmezi

Tüm malzemeler karıştırılır ve her gün 1 çorba kaşığı yenir.

Buradaki püf nokta şu ki C vitamini demir emilimini artıran önemli bir faktördür. Eğer karışıma yemeden önce limon sıkarsanız daha faydalı hale gelecek.

Kansızlık Nedir?

Anemi (Kansızlık), kandaki hemoglobin miktarının erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL değerlerinin altına düşmesi durumudur ve pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL’nin altı kansızlık olarak kabul edilir.

Çocuklarda kansızlığın erken evrede saptanması çok önemlidir çünkü başta gelişim geriliği olmak üzere pek çok ciddi hastalığa neden olabilmektedir.

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kansızlığın başlıca belirtileri arasında; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çalışma kapasitesinde azalma, sık hastalanma, iştahsızlık, bulantı, ciltte göz kapaklarının iç kısmında ve avuçta solukluk, çarpıntı ve nefes darlığı, normalden fazla üşüme, konsantrasyon bozukluğu bulunmaktadır.

Kansızlığın  Nedenleri Nelerdir?

Kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olmasının farklı nedenleri vardır. Vücudun yeterince alyuvar üretmemesi; kanama nedeniyle yenilerinin oluşmasından çok daha hızlı bir şekilde alyuvar kaybedilmesi ya da vücudun kırmızı kan hücrelerini yok etmesi başlıca üç neden olarak sıralanabilir.

1 – Demir Eksikliği

Demir eksikliği kansızlığın en yaygın nedenidir. Vücutta yeterince demir olmadığında kırmızı kan hücreleri için de yeterince hemoglobin üretilemez ve bu durum demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır. Bu durumda kansızlığa neden olan demir eksikliğinin nelerden dolayı kaynaklanabileceğine bakarak, demir eksikliğinin ve böylece kansızlığın neden meydana geldiğini anlamaya çalışabiliriz.

2- Regl Dönemi

Üreme çağındaki adet gören kadınlarda, adet kanamaları aneminin en önemli nedenlerindendir.

3- Hamilelik

Hamilelik sırasında demir eksikliğinin ortaya çıkması yaygın bir durumdur. Bebeğin yeterli oksijeni ve gerekli besinleri alabilmesi için vücudun ekstra demiri ihtiyacı olur. Pek çok hamile kadın gebeliğin 20. haftasından itibaren demir takviyesi alır.

4-Mide-Bağırsak Sisteminde Kan Kaybı

Mide ve bağırsaklar, sindirimin başlıca organlarıdır ve yiyeceklerdeki yararlı besin maddelerini vücuda çeken bu sistemdeki kan kaybının, demir eksikliğinde büyük rolü olabilir.

5-Beslenme

Bazı araştırmalar vejetaryenlerin et yemedikleri için demir eksikliği riski altında olduklarını göstermiştir. Bununla birlikte vejetaryenler et yerine fasulye, kurutulmuş meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler aracılığıyla vücuda gereken oranda demir alabilirler.

Demire ek olarak vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretebilmesi için B-12 vitaminine ve folik aside ihtiyacı vardır. Beslenmenizde diğerleriyle birlikte bu önemli besin maddeleri yeterince yer alınmıyorsa kırmızı kan hücresi üretiminde azalma olabilir.

6-Kronik Hastalıklar

Kronik böbrek hastalarının birçoğunda demir eksikliği anemisi görülür. Kanser hastalıkları, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, AIDS hastalığı, eklem iltihabı, hipotiroit  vücutta kırmızı kan hücre üretimini yavaşlatan kronik hastalıklar arasındadır.

7-Kemik İliği ve Hücre Sorunları

Doğuştan ya da sonradan meydana gelen bir durum olarak vücut kemik iliğindeki sorunlar nedeniyle yeterince kırmızı hücre üretemiyor ya da üretilen hücreler sağlıklı şekilde gelişemiyor olabilir.

Orak hücre anemisi olarak adlandırılan kansızlık türünde, kırmızı kan hücrelerinde şekil bozukluğu vardır ve bu yüzden vücudu besleyecek oksijeni gerektiği gibi taşıyamazlar. Bu tip anemiler nadir görülen kansızlık türleridir. Bazı kişilerde kalıtsal olarak, çocukluktan itibaren görülürken, diğerlerinde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilir.