Püf Noktalar

Yiyecekler Tarım İlacından Nasıl Temizlenir

Son zamanlarda organik ve doğal yönteme daha yakın yöntemler kullanılarak üretilen ürünleri tüketme eğilimimiz gitgide artıyor. Çünkü hepimiz az çok sonuçlarını bildiğimizden tarımda kullanılan ilaç ve hormonlardan korkuyoruz. Şunu söyleyebilirim ki organik adı altında satılan, ciddi sertifikasyon süreçlerinden geçmemiş ürünlere hala tereddütle yaklaşmalısınız. Çünkü bu ürünlerin çoğu hala geleneksel, yani yoğun tarım ilacı kullanılarak üretilen ürünlerden imal ediliyor ve bu isimler tamamen tüketiciyi etkileme yöntemi. Bu nedenle Ben bu ürünlere aldanmanız yerine aldığınız ürünleri olabildiğince en güvenilir hale getirmenin yollarını anlatacağım. Tabi ki ambalajlı ve işlenmiş ürünlerden söz etmiyorum. Burada çiğ halde temin ettiğimiz yiyecekler tarım ilacından nasıl temizlenir, meyve ve sebzeleri nasıl yıkamamız gerekir bundan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki tamamen tarım ilaçsız bir üretimi hayal etmek çok zor. Bunu çeşitli doğal yöntemler kullanarak yapmaya çalışan işletmeler olsa da yaygın yöntem, tarım ilacını kullanmayı gerektiriyor. Çünkü böcekler de biz insanlar gibi beslenmek istiyor ve tarladaki meyve ve sebzeler onlar için bulunmaz nimetler oluyor. Ancak İstenilen oranda verim ve kalitede ürün elde etmek için belli ölçülerde bu zararlılarla savaşmak gerekiyor.  Aksi takdirde ürünü zararlılar sarıyor ve ciddi oranda kayıplar meydana getiriyor.

Şimdi biraz da istatistiklerden söz edelim: Dünya pestisit tüketimindeki artış son yıllarda hız kesmiş gibi gözükse de Türkiye’de yıllık pestisit tüketimi, 1979-2007 yılları arasında %270 oranında artmıştır (Delen, 2008). Ülkemizdeki pestisit tüketimi heterojen yani dengeli olmayan bir yapıdadır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri tüketim toplamı, genel olarak ülke tüketiminin %34’den fazlasını oluşturmaktadır (Turabi, 2004).  AB ülkelerine gıda ihraç eden ülkelerin ürünlerinin uygunluk durumları incelendiğinde gönderilen partilerden uygun bulunmayanların sayısı bakımından Çin ve Türkiye’nin başı çektiği görülmektedir. Bu şu anlama geliyor, ihracattan dönen ürünlerin çoğu iç piyasada yani bizler tarafından tüketilmeye çalışılıyor. Bu korkutucu bir veri.

Yapılan çalışmalar sonucunda tarım ilaçlarının pankreas kanseri, lösemi, sperm azalması, erken doğuma yol açma, erken doğum riski oluşturma ve emzirme süresinin kısalması gibi etkilere sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Pestisit kalıntısı kaplı kaygan bir tabaka halinde olabilir. Organik bileşiklerden oluşan bu tabaka su ile yıkanarak giderilemeyebilir. Peki o zaman bu kalıntıları nasıl gidereceğiz?

Tarımsal İlaç Kalıntılarını (Pestisit) Gidermek İçin Öneriler

Öncelikle eğer mümkünse meyve ve sebzeleri kabuklarını soyarak tüketmeyi öneriyorum. Burada bir tezat oluştuğunun farkındayım çoğu diyetisyen liflerden faydalanmamız için meyveleri kabukla yememizi öneriyor. Eğer kabukla tüketme konusunda ısrarcı isek şu işlemi yapıyoruz:

  • Öncelikle meyve ve sebzeleri öncesinde bol su ile yıkıyoruz ardından,
  • Yaklaşık 1 litre suyun için yarım çay bardağı kadar sirke ve 1 tatlı kaşığı kadar karbonatı ilave ediyoruz. Ayrıca asiditeyi dengede tutması ve tampon görevi görmesi için 1 çay kaşığı tuz ilave ediyoruz. Yiyecekleri en az yarım saat bu suda bekletiyoruz. En son bu ürünlerin tadı etkilememsi için yeniden sudan geçirmekte fayda var.
  • Bunun dışında pişirme gibi yöntemler de sıcaklığın etkisiyle bu kalıntıları en aza indirmek için birebir yöntemlerden.