Besinler ile İlgili Bilgiler

Buğday Ruşeyminin Faydaları ve Kullanım Şekli

Son zamanlarda hem yetişkin hem de bebek ve çocuk beslenmesinde sıkça karşımıza çıkan besinlerden birisi de Buğday Ruşeymi.  Bebek ve çocuklar için vereceğimiz tariflerde sıkça kullanacağımız girdilerden olacağından sitemizde yer alsın istedim ve buğday ruşeymi nedir, buğday ruşeyminin faydaları ve kullanım şekli nedir yazmak istedim

Buğday Ruşeymi Nedir?

Buğday ruşeymi, buğdayın çekirdeğinde bulunan buğday tanesinin filizlendiği bölgedir. Ruşeym, buğday bitkisinin embriyosudur. Bu embriyo, sonunda oluşacak yeni buğdayı besler. Ruşeymin besin değeri bakımından bu kadar zengin olmasının sebebi de budur. Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır.  Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3’ünü oluşturur. Yarım kilo rüşeym elde etmek için 40 kilodan fazla buğdaya ihtiyaç vardır.

Buğday Ruşeyminin Besin Değeri Nedir?

Ruşeym, İnsan vücudu için gerekli olan tüm temel besinleri içerisinde barındırır. İçeriğinde yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, folik asit, lesitin, zorunlu yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır.

Hücre güçlendirme özelliği bulunan buğday ruşeymi, vücut içerisindeki hücre zarının dayanıklılığını sağlar ve böylece bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kanda oluşacak pıhtılaşmayı engelleyen buğday ruşeymi özellikle de diyabet hastalığı ve damar tıkanıklıklarını engellemektedir. Bu besin ayrıca kansızlığı önlemede yardımcıdır.

Neden Normal Beyaz Unda Ruşeym Bulunmaz?

Beyaz un üretim aşamasında buğday çekirdeğindeki sağlıklı yağlar oksidasyon nedeniyle kolayca bozulduğu için çekirdek elenir. Bu şekilde üretilen unlar daha uzun süre depolanabilmektedir.  Ancak takdir edersiniz ki besin değeri büyük ölçüde azalır.

Ruşeymi Nasıl Tüketebiliriz?

Ruşeymi tek başına tüketebileceğiniz gibi ruşeymli un şeklinde de tüketebilirsiniz. Tek başına temin ettiğinizde yoğurt, süt veya meyve gibi yiyeceklere ekleyerek tüketebilirsiniz.

Genel olarak buğday ruşeymi bebeklerin meyve pürelerine, çorbalarına ya da yoğurtlarına katılabilmektedir. Ancak bu besini kullanırken bebeğin ya da yetişkinin glutene alerjisinin olmaması gerekmektedir.

Ruşeymi Nereden Temin Edebiliriz ve Ruşeymi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ruşeymi sade olarak temin edebileceğiniz gibi rüşeym ilaveli unları da satın alabilirsiniz. Ruşeymi sade olarak temin etmek isterseniz bu ürünü marketlerden veya aktarlardan bulabilirsiniz ancak aldığınız ürünün hava geçirmemesi için vakum ambalajlı olmasına, son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Bu ürün açıktan alınmamalıdır. Çünkü hava ile temas etmiş rüşeymin bir anlamı kalmaz.

Ruşeymli Ürünler Nasıl Saklanmalıdır?

Rüşeym kolay bozulacağı için bu ürünler özellikle serin, ışıksız yerde ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Paket açıldıktan sonra ışık geçirmez kavonozlara koymak en sağlıklısıdır.