Tüyolar

Metabolizmanızı Ateşleyerek Zayıflayın

Kilo almaya neden olan en önemli etmen, aldığımız kalorinin harcadığımız kaloriden fazla olmasıdır. Zayıflamak için aldığımız kaloriyi azaltmak bir yöntem. Ancak sürekli düşük kalori ile beslenmeye çalışmak gerçekten can sıkıcı olabilir. Bu nedenle alacağımız bazı önlemlerle metabolizma hızımızı artırıp fazla kilolardan kurtulabiliriz

Vücudun kalori yakma yeteneğine metabolizma diyebiliriz. Hepimiz yılda ortalama bir milyon kalori tüketiriz. Çünkü vücut alınan kalorileri yakmak için sürekli çalışır. Amaç ise çok nettir; kilonuzun stabil kalmasını sağlamak. Ancak biz yiyeceğin tadı, canımızın istemesi, aşırı açlık atakları sebebiyle ve bazen de sebepsiz yiyerek hem şişmanlar hem de metabolik olarak vücudun yavaş çalışmasını tetikleriz. Beynimiz metabolizma hızımızı ve kalori harcamamızı düzenleyen en önemli organdır. Kalori yakım hızını, kalorilerin ne şekilde depolanacağını ve bu mekanizmaların düzenlenmesinde gerekli olan hormonların salgılanmasında beynimiz kontrol edici gücü sağlar. Erkekler kadınlara göre daha fazla kalori yakar ve dolayısıyla metabolizmaları daha hızlıdır. Yaş ve genetik etmenler de kalori mekanizmasını etkiler. Yaşlanma ile her 10 yılda yüzde 1-2 kadar metabolizma hızımız düşer. Biz öğün atlayarak, aktivite yapmayarak, doğru besin seçmeyerek ve sürekli kilo alıp, vererek metabolizmayı yavaşlatırız.

Şimdi Gelelim Önerilere

Spor Yapın

Vücudun kas kitlesini artırıp, yağ miktarını azaltmak metabolizmayı hızlandırmak için mükemmel bir seçimdir. Çünkü vücudun enerji harcayan en önemli birimi kaslardır. Kas kitlesini arttırmak için kısa süreli ama çok yoğun egzersizler yapılabilir. Vücudun dayanabileceği kadar ağırlıkla çalışmak veya kısa mesafeleri tempolu koşmak gibi aktiviteler kas hacmini artırır.  Bunun dışında haftada en az 4 gün 1 saat boyunca orta tempolu yürüyüş yapmak  da kas kitlemizi arttırır.

Protein Ağırlıklı Beslenin

Protein içeren yiyecekler sindirim sırasında vücudun fazla kalori yakmasını sağlar. Hem karbonhidrat, hem protein, hem de az yağ içeren bir yiyeceği tüketmek metabolizma için çok etkilidir. Az yağlı süt, yumurta, beyaz et en uygun besinlerdir. Yüksek protein içeren besinleri spor sonrasında tüketmek kas kaybını önlemek açısından önemlidir. Spor sonrası kası koruyan metabolizmayı hızlandıran 1 su bardağı tarçınlı yarım yağlı süt, 100 gr haşlanmış beyaz et, fırın balık, yağsız menemen veya 2 adet haşlanmış yumurta tüketebilirsiniz.

Şeker İhtiyacını Karşıladığınız Besinlere Dikkat

Şeker ihtiyacını B grubu vitaminlerce zengin kuru meyve ve kuru yemişlerden sağlamalıyız. Çünkü B vitaminini metabolizmayı hızlandırdığına bilimsel araştırmalar mevcuttur. Kuru incir, kuru kayısı, kuru siyah üzüm, kuru hurma ve kuru eriği bir gece önceden iyice yıkayıp ve suda yumuşaması için bekletip üzerine çok az tarçın ekleyip blenderden geçirip  her sabah bir yemek kaşığı marmelât yiyip üzerine iki su bardağı ılık su içtiğimizde hem metabolizma hızlanır hem de bağırsaklarımızın çalıştığını görürüz.

Yağ Yakıcı-Metabolizma Artırıcı Besinler Nelerdir?

Süt Ürünleri

Süt ürünleri içerdiği kalsiyum ile yağ yakım mekanizmasını hızlandırmaktadır. Ayrıca protein içeriği yüksek olduğundan metabolizmayı hızlandırır ve tok tutar. Yoğurt ve ayran süt ve peynire göre daha az kalori içermektedir.

C vitamini Ağırlıklı Beslenme

C vitaminin yağ yakıcı özelliğe sahip olduğuna yönelik araştırmalar mevcuttur. Limonlu suyun zayıflattığına ilişkin önerilerin de çıkış noktası budur. Bu nedenle güne ılık limonlu su ile başlamak, salataları bol limon ile tüketmek, kivi gibi c vitamini yüksek besinlerle beslenmek c vitamini ağırlıklı beslenmektir.

Lahana

Zayıflama ve selülitleri yok etme özelliği bulunan beyaz lahana, aynı zamanda içerdiği U vitamini ile antioksidan olduğundan bağırsak kanserini önleyici gücü vardır. Kan şekerini düşürme ve dengeleme özelliği vardır. Bağırsak mukozasını temizler. Cilde tazelik ve güzellik verir.

Beyaz lahana aynı zamanda “aquaretik”tir. Yani bitkiler genelde diüretik olduklarından hem su hem de tuz atarken beyaz lahana tuz dengesini bozmadan sadece su atar. Bu da verilen kiloların kalıcı olmasına yardımcı olur. Menopoz ve regl dönemlerinde değişen hormon dengesizliğine karşı beyaz lahana kürü mükemmel bir takviyedir.

Kereviz

İdrar söktürücü etkisi dolayısı ile tercih edilmektedir. İdrar ile ilgili problem yaşayan kişilerin vücutlarında bulunan ödem dolayısı ile şişkinlik hissettikleri bilinmektedir. Kereviz ile zayıflama sırasında, idrar atılımı kolay olacağından dolayı, kereviz ile zayıflama durumu söz konusu olabilecektir. Yağ yakmada da çok popüler olan kerevizin özelliği çok az kaloriye sahip olması bunun yanı sıra vücudun bu bitkiyi sindirirken çok enerji harcanmasıdır.

Acı Biber

Acı bibere “yakıcı” özelliğini veren “capsaicin” içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada gelmektedir. Acı biber, yendikten sonra 3 saat boyunca metabolizma hızını 1.2-2 katına kadar yükseltebilir. Yemeklerinizde pul biber, acı toz biber, sivri biber kullanarak gün boyu yaktığınız kalori miktarını arttırmanız mümkün. Acı biberin bir diğer avantajı da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır. Acı biber dışında kekik, kişniş ve tarçın da bir miktar capcaicin içermektedir.

Zencefil

Zencefil sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık yüzde 20 oranından arttırır.

Yeşil Çay

Kafein içeren yeşil çay, aynı zamanda vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran “fenol” adında bileşikler içermektedir.

Lifli Yiyecekler

Besinlerin sindirilmeyen kısmı olan lif (posa), sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri genel olarak sindirime yardımcı olur, kabızlık ve ishal gibi sindirime bağlı sorunları önler. Lif bakımından zengin besinler arasında meyve ve sebzeler bulunur.

Tarçın

Tarçının zayıflamaya yardımcı olan iki etkisi vardır. İlki kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlar. İkincisi ise sindirimi sırasında vücut sıcaklığını yükselterek metabolizma hızlanır ve harcanan enerji miktarı artar.

Keten tohumu

Keten tohumu, mide ve bağırsakta su alarak şişmekte ve tokluk hissi yaratmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı metabolizma hızını arttırır. 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı keten tohumu karıştırarak tüketebilirsiniz. Mutlaka arkasından 2 su bardağı su tüketin.

Ananas

Ananas bromelain denilen sindirim enzimi içerir ve bu enzim proteinlerin sindiriminde etkilidir. Vücutta oluşan yıkım olaylarını çabuklaştırır. Dolayısıyla metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.

Greyfurt

Greyfurttaki ekşilik veren madde metabolizmayı harekete geçirir. flavonoid içerir.  Vücutta depolanmış yağları yakar.

Yulaf ezmesi

Lif bakımından zengin olan yulaf ezmesini bol su ya da sütle sıcak yerseniz daha uzun süre tok hissedersiniz. Tadını sevmiyorum diyenlerdenseniz tarçın veya Hindistan cevizi karıştırarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

Patlamış Mısır

Yağ ve tuz eklemediğiniz sürece patlamış mısır yemenizde bir sakınca yoktur. Çünkü patlamış mısır kalori içeriği çok düşük bir besindir ve tok tutucudur.

Genel Öneriler

  • Daha çok su tüketin
  • Sabah kahvaltılarını ve öğle yemeklerini güçlendirin
  • Akşam yemeklerinizi erken saate çekin ve hafifletin.
  • Ara öğünleri kesinlikle ihmal etmeyin. Aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Kendinizi asla aç bırakmayın.
  • Bisküvi, çikolata gibi paketlenmiş İşlenmiş gıdalar yerine kuru meyveler gibi doğal besinleri tercih edin.
  • Sebzeleri olabildiğince çiğ veya az pişmiş tüketmeye özen gösterin
  • Yiyeceklerinize baharat ilave edin.
  • Daha çok ve sık hareket edin.
  • Çiğ sebze tüketmeye özen gösterin.