Besinler ile İlgili Bilgiler Tüyolar

Zamane Meyvesi Avokado ve Ona Dair Her Şey

Son zamanların en popüler besinlerinden birisi avokado… Özellikle sağlıklı beslenme rehberlerinde avokadosuz tarif yok gibi. Benim de hedefim bu aralar sıkça buna yönelik tarifler vermek. O nedenle o yazılarımda atıfta bulunacağım temel bir kaynak olsun ve okuyanlar yalnızca tarifi değil daha detaylı bilgiyi öğrensin. Bu yazıda avokadonun yararlarından nasıl seçileceğine, nasıl olgunlaştırılıp saklanacağına, besin değerine, kalorisine kadar pek çok noktaya değineceğiz.

Avokado’nun Yararları

  • Doygunluk hissi ve kilo kaybını desteklemesi
  • Yarım avokado, günlük K vitamini ihtiyacının %25’ini kaşılar. K vitamini içeren bir beslenme şekli, kalsiyum emilimini artırarak ve kalsiyumun idrarla atılmasını azaltarak kemik sağlığını destekler.
  • Potasyumca zengindir. Potasyum, böbrek fonksiyonlarına ve kalp, iskelet ve düz kasların kasılmasına yardım eden temel bir mineraldir. Ayrıca vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürmede önemli rol oynar.
  • Kalp sağlığını korur, kolesterol ve trigliseridi dengeler.
  • Avokadonun içinde bulunan Lutein ve Zeaksantin göz sağlığı ve görme için olmazsa olmaz antioksidanlardır. Bazı araştırmalar bu antioksidanların özellikle yaşlılıkta çıkan göz hastalıklarından büyük oranda koruduğu yönündedir.
  • Avokado, folik asit bakımından zengin bir meyvedir ve folik asit B vitamini sınıfındandır. Avokadonun içindeki folik asit, serotonin ve dopamin salgılanmasına destek olur. Bu maddeler depresyonu azaltıcı etki gösterirler. Folik asit, hamileliğin ilk dönemlerinde fetüsün; erken bebeklik dönemlerinde bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir.

Avokado Kaç Kaloridir? Besin Değeri Nasıldır?

Avokado tüketenler çoğunlukla sağlıklı beslenmeye ve formlarına dikkat ettiklerinden avokadonun kaç kalori olduğu ve besin değerini bilmek önem taşır.  Avokado, doymamış yağ asidi yüksek bir meyvedir. Bu yönüyle tansiyon ve kalp üzerine olumlu etkileri vardır ve doyurucudur. A, C ve E vitaminleri içerir ve antioksidan yani yaşlanmaya ve kansere karşı etki gösterir. Omega 3 açısından çok zengin olması nedeniyle beyin gelişimini destekleri. Omega 3 aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı birebir olmasının yanı sıra yağ içeriği yüksek olarak görülen bu meyve içerdiği omega 3 sayesinde yağ yakımını da destekler. Avustralya’daki Newcastle Üniversitesi’nden araştırmacılar, farklı kilolardaki 124 kadın ve erkeği, vücut kitle indekslerine (BMI) göre üç gruba ayırdı: Sağlıklı kilodakiler, kilolular ve obezler. 10 saat boyunca hiçbir şey yemeyen deneklerin kan örnekleri alınıp Omega-3 birikimi ölçüldü. Araştırmacılar, kilolu ve obez deneklerin kanındaki Omega-3 yağ asidi miktarının, sağlıklı kilodakilere oranla çok daha düşük olduğunu gözlemledi. Ayrıca, deneklerdeki Omega-3 seviyesi ne kadar düşükse, vücut kitle indekslerinin, bel ölçülerinin ve kalça çevrelerinin o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı. Yine de çok fazla yararı olmasına karşın yağ oranı yüksek olduğundan porsiyona dikkat edilmelidir.

1 orta boy avokado 300 kaloridir. Hesaplarınızı buna göre yapın 🙂

İyi Avokado Nasıl Seçilir?

Avokado alırken en mükemmel seçimi yapmak isteriz. Çünkü alacağımız avokado tane olarak satılır ve diğer meyvelere göre bize daha pahalıya mal olur.

Avokado dalından koparıldığında çok serttir. Yemeye hazır kıvama gelebilmesi için yumuşamasını beklememiz gerekir. Yumuşama süresi de avokadonun cinsine ve kabuğunun inceliğine göre değişir. Avokado seçimindeki en önemli kriter ne zaman yiyeceğinizdir. Eğer avokadoyu hemen tüketmek istiyorsanız olgun yani kıvamında yumuşamış olanı seçmeniz gerekir. Hemen yemeyecekseniz sert bir avokado alıp, avokadonuzu evde kendiniz olgunlaştırabilirsiniz. Avokadonun olgunlaştığını anlamanın en iyi yolu meyveyi avucunuzun içine alıp, parmak uçlarınızı bastırmadan meyveyi nazikçe sıkmaktır. Şeftali kıvamında olması gerekmektedir. İyi avokado nasıl seçilir hakkında detaylı bilgiyi iyi avokado nasıl seçilir linkinden öğrenebilirsiniz.

HAM (OLGUNLAŞMAMIŞ AVOKADO)
OLGUNLAŞMIŞ AVOKADO

Sert Avokado Nasıl Yumuşar?

Pazardan veya marketten temin ettiğimiz avokadolar genellikle sert ve yeşil oluyor. Ve en baştan uyarıyorum ki sert ve olgunlaşmamış bir avokado sizi avokadodan hatta hayattan soğutabilir. O nedenle tükettiğiniz avokadonun tamamen olgunlaşıp kremamsı bir lezzete kavuştuğundan emin olmalısınız.

Birden fazla avokado aldıysanız ki bunu çok önermiyorum genellikle tükettiğiniz kadarını almanız daha mantıklı olacaktır. Hepsinin aynı anda olgunlaşmaması için (Çünkü olgunlaşan avokado hızla bozulup lezzetini ve besin değerini kaybetmeye başlayacaktır.) geç olgunlaşmasını istediğinizi buzdolabına yerleştirdikten sonra hızlı olgunlaşmasını istediğinizi pirinç kavanozunun içine koyabilir veya bir elma veya muz ile poşetin içine yerleştirebilirsiniz. Elma veya muzdaki olgunlaşmaya yarayan etilen gazı avokadonun da olgunlaşmasını sağlayacaktır.  Bu yöntemlerle olgunlaştırılan avokado 2 gün içinde yenmeye hazır hale gelir. Bir miktar daha uzun süren bir olgunlaşma yöntemi de avokadoyu güneş alan bir pencere önüne koymaktır.

Yarım Avokado Nasıl Saklanır?

Avokadonun porsiyonuna dikkat etmek gerekliliği yarım avokadoyu nasıl saklarız sorunsalını doğruyor elbette.

Avokadoyu aldıktan sonra bir miktarını kullanırsınız kalan bölümünü saklamak ise zordur. Çünkü avokado kısa bir süre sonra kararmaya başlar. Öncelikle kesinlikle avokadonun çekirdeğini çıkarmayın. Böylece kararmanın önüne bir miktar geçmiş olacaksınız. Çekirdeği içinde bulunan avokadoyu çekirdeği saklama kabının altına gelecek şekilde yerleştirin ve üstünü kapağı ile sıkı bir şekilde kapatın. Daha da iyi kalmasını sağlamak istiyorsanız, çekirdekli avokadoyu strece iyice sarın. Streç ile kapladığınız avokadoyu hava geçirmez bir kabın içine koyun ve kapağını iyice kapatın.