Diyet Tarifler

Sağlıklı Fit Kandil Simidi

Kandiller, kültürümüzde önemli yer tutan, bize paylaşmayı anımsatan, bu paylaşmayı kimi zaman kavurduğumuz bir helvayla, kimi zaman dağıttığımız bir kandil simidiyle yaptığımız iyi ki var dediğimiz günlerden. Ama özellikle metropollerdeki yaşam yalnızca insanlarla aramızdaki bağı azaltmakla kalmadı bu paylaşımları da çok aza indirdi. Eksikliği gidermek için pastaneler devreye girdi. Bizim için kandil simidi yapmaya başladılar, helvayı kavurmakla kalmadılar arasına dondurma da koydular. Evet bu günler de pastanelerin önünden geçerken duyduğumuz o koku da güzel. Ama hiçbiri evimizin sıcak mutfağındaki fırından çıkan kokuya benzemiyor. Ona emek verip, emeğimizin pişmesini beklemek ve sonra sevdiklerimizle paylaşarak yemek o kadar ayrı ki. Kandillerde kandil simidinin  sağlıklı ve fit halini yapmak istiyorum diyenler varsa sizlere bir tarif önerim var “Sağlıklı Fit Kandil Simidi” . Bu simitin sağlıklı ve fit olması, diğer reçetelere göre daha az yağ içermesinden ve beyaz un yerine farklı un çeşitlerinin kullanılmasından kaynaklanıyor.

Sağlıklı Fit Kandil Simidi İçin Malzemeler

(Büyükçe 1 Tepsi İçin)

Kalori Değeri:  1 orta boy için :50 Kalori Kadar.

  • 1 yumurta (sarısı içine, beyazı üstüne)
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı yumuşak tereyağı
  • 1 çay bardağı sirkeli su (yarısı elma sirkesi, yarısı su)
  • Yarım çay bardağı tahin
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı mahlep( isteğe bağlı)
  • Aldığı kadar tam buğday unu veya yulaf unu veya mercimek unu veya kuru fasulye unu veya nohut unu veya mısır unu veya bunların karışımı (Tam buğday unu glutenli, diğerleri glutensizdir.)-ölçü yumuşak hamur elde edinceye kadardır. Yaklaşık 5 çay bardağı.
  • 1-2 çay kaşığı tuz

Malzemeleri yoğurun. Yumuşak hamur olması gerekiyor. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Hamura istenilen ölçüde simit şeklini verin, Önce yumurta akına sonra susam veya çörekotuna batırın.

Kandil Simidinin Biraz da Tarihçesine Bakalım mı Ne Dersiniz?

Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir mirastır. Bu gecelere özel yapılan kandil simidi de 14. yüzyıl Osmanlı saray gelenekleri içerisinde yer alan simitten yararlanılarak değişik tat ve görünümde kendine özgü olarak geliştirilmiştir. Simit, Türk yemek kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra, toplumsal ilişkilerimizi meydana getiren ortak duygularımızın ve paylaşımlarımızın beslendiği bir olgudur.

Bu yüzyılda sultan sofralarında ve saray mutfağında yerini alan simit, aslında bir bakıma saraylıdır. Yeniçerilerin bir kolu olan “Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi denmekte, saray fırınında “Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar bulunmakta idi. Görüldüğü üzere sarayda simit beğenilmiş ve bolca tüketilmiştir. Daha detaylı bilgi için: https://www.gidahatti.com/bir-kandil-gelenegi-kandil-simidi-20338/