Tüyolar

Kilo Almadan Sigarayı Bırakmak Mümkün

Birçok sigara tiryakisinin bağımlılıktan kurtulamamasının ilk nedeni kilo alma korkusudur. Sigarayı bırakmak isteyenler genellikle sonrasında kilo alma korkusuyla ya içmeye devam ediyor ya da bıraktıktan sonra tartıda artış gördüğünde bu zararlı alışkanlığına hemen geri dönüyor.

Sigara dumanı 4000”den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içerir. Sigara alışkanlığı, kalp krizi, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türü, ciltte bozulma, astım, kısırlık gibi pek çok ciddi hastalık riskini de beraberinde getirir. Öncelikle belirtmekte fayda var ki sigara içmek kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar verir. Araştırmalar, günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu zararın, ancak fazladan alınan 45 kilo ile gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Ayrıca dikkatli beslenme ve egzersiz programlarıyla kilo artışının önüne rahatlıkla geçmek mümkün. Öncelikle kafamızdan sigarayı bırakınca kilo alacağım fikrini silip atmak gerekiyor. Sağlıklı beslenme ve sporu hayatımızın bir parçası haline getirme ile bırakın kilo almayı kilo bile vereceksiniz. Tek yapmanız gereken başarabileceğinize inanmak.

sigara ve kilo

Öncelikle sigarayı bıraktıktan sonra neden kilo alma riskiyle karşı karşıya kaldığımızı anlamak gerekir.

Metabolizmanın yavaşlaması

Sigaranın etken maddesi olan nikotin, metabolik hızı, dolayısıyla harcanan kalori miktarını arttırır. Sigara bırakıldığında metabolik hız azalır. Bu süreçte vücut daha az kalori harcar bu durum kilo alma ihtimalini arttırır. Ancak metabolizmayı hızlandırmak için sigara içmek son derece yanlış bir yöntemdir.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi

Nikotin; dopamin, norepinefrin ve serotonin seviyelerini artırarak iştahı baskılar. Sigarayı bıraktıktan 48 saat sonra tat alma duyumuz aktifleşir, tat ile koku alma hisleri normale döner ve iştahta artışı ortay çıkar. Bu dönemde özellikle yüksek kalori içeren tatlı ve yağlı besinlere eğilim artar. Vücudumuzun seratonin hormonu salgılanmasına yol açan çikolata gibi besinlere eğilimi artar.

Ağızda bir şeyler olması gerektiği hissi

Sigara içerken ağızda veya elde sürekli bir şey bulunması alışkanlığı sigarayı bıraktıktan sonra da devam edebilir. Bu alışkanlığa duyulan özlem,  atıştırmalık yiyeceklerle giderilmeye çalışılır. Sürekli atıştırmak alınan enerji miktarını artırır ve kilo alımını tetikler.

Yiyeceklerin stres anında kurtarıcı olarak algılanması

Sigara stresi ve sıkıntıyı önlemek, yalnızlığı gidermek, zaman geçirmek ve sosyalleşmek gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Bu ruh durumu içindeyken yalnızlığın atıştırmalıklar ile giderilmeye çalışılması kiloyu beraberinde getirir.

Bu süreçte kilo almamak dikkat edilecekler:

  • İlk adım sağlıklı şekilde metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktır. Nikotin alınmadığı için yavaşlayan metabolizmayı yeşil çay, proteinli gıdalar, bolca su, baharat tüketimi, küçük egzersiz ve yürüyüşle hızlandırmak mümkündür. Metabolizma hızlandırıcı diğer öneriler için şu yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak sudur. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir. Sigaranın yerine suyu koyun. Elinizde ve masanızda sürekli su şişesi bulundurun.
  • Sigarayı bırakma kararını verdikten sonra ulaşabilecek yerlerdeki yüksek kalorili yiyecekleri kaldırmak gerekir. Ulaşabilecek her kalorili yiyecek yeme eylemine dönüşür. Sağlıksız yiyecekleri bitki çayları ve sağlıklı yiyeceklerle değiştirin.
  • Düşük kalorili atıştırmalıkları ağzınızı meşgul etmek için kullanın. Çekirdeğin başını çektiği kuruyemiş tüketimi sigaranın bırakılmasının ardından tavan noktasına ulaşır. Kişi, sigaradan boşalan yeri, abur cuburlarla doldurarak sigara ile arasındaki fiziksel alışkanlığı doldurmaya çalışır. İşte kilo aldırıcı birinci faktörler bu abur cubur tüketiciliğinde yatar. Şekerleme, çikolata, cips, kuruyemiş gibi yüksek kalorili abur cuburlar yerine taze salatalık, havuç, marul, meyveler gibi düşük kalorili atıştırmalıklar tercih edilebilir
  • Sürekli atıştırmak yerine sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Özellikle yağlı besinleri kontrollü tüketmeniz oldukça önemlidir. Çünkü yağlar en fazla enerji veren besin grubudur. Öyle ki; 1 gram yağ 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve protein 4 kalori verir. Etiket okuma alışkanlığı kazanıp, yiyeceklerde bulanan kalorili miktarlarına dikkat edilmelidir.
  • Sebze ve meyveler açısından zengin, yağsız veya az yağlı et ve süt ürünlerini içeren, özellikle yoğurt gibi kan şekerini dengeleyici, tam tahıllı gıdalarla desteklediğiniz dengeli bir beslenme programı benimseyin.

Dengeli Beslenme

  • Sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı olmak amacıyla antioksidan ve vitaminler bakımından zengin sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekmektedir. İmkânlar dahilinde her gün mevsiminde bol bulunan sebze ve meyvelerden en az 5 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.
  • Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edilebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve az şekerli tatlıları tercih edin.
  • Sigarayı bırakanlarda görülen bir diğer sorun kabızlık şikâyetleridir. Kabızlık şikâyetlerinin azaltılması için, tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini artırmak, posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve meyve tüketimini arttırmak önerilmektedir. Şikâyetlerin azaltılmasında haftada en az 3 kere yarım saat kadar tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlamak da yararlı olacaktır.
  • Kahve ve çay tüketiminizi sınırlandırın bu içecekleri genellikle sigara ile tükettiğinizden aklınıza sigarayı getirecek her türlü davranış sizi yemek yemeğe yönlendirecektir. Kahve, çay gibi içecekler yerine su, soda, tuzsuz ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları gibi düşük kalorili içecekler tercih etmek gerekir.
  • Yeme alışkanlığınızı değiştirin: Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyin. Örneğin; daha küçük tabaklar kullanın. Daha yavaş yemek yiyin.
  • Yemeklerden sonra diş fırçalamak size sigaranın etkisini ve tadını unutturacaktır.
  • Düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın. Sporun salgılatmış olduğu endorfinle birlikte kendinizi iyi hisseder, sigaraya tekrar başlamak istemezsiniz. Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Bu nedenle sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz. medyum

spor yapın

  • Hareket edin: Araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edin. Ev temizliğinizi kendiniz yapın. Telefon ile konuşurken yürüyün, televizyon karşısında mekik çekin. Kısacası metabolizmanızı harekete geçirin.
  • Daha erken yatmaya özen gösterin. Ne kadar geç yatarsanız o kadar çok atıştırma ihtiyacı duyarsınız.