Püf Noktalar

Sigarayı Bırakanlar İçin Beslenme Önerileri

Sigara bırakma yolundaki bir kişi öncelikle aşağıdaki temel noktalar dikkat etmelidir:

  1. Evinizde ve üzerinizde sigara bulundurmayın.
  2. Sigara içilen ortamlardan kaçının. Arkadaşlarınızdan bu konuda destek beklediğinizi belirtin.
  3. Çay ve kahve tüketimini azaltın. Bunun yerine maden suyu, meyve suyu tüketin.
  4. Kafein içeriği yüksek içecekler, alkol ve aşırı kırmızı et tüketimi; sigarayı bırakma sürecinde sizi bu kararınızdan uzaklaştırabilir. İlk 20 gün bu tarz yiyecek ve içecekleri de sınırlı tüketirseniz; sigarayı bırakma kararınızı kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
  5. Sigarayı bırakan bireylerde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekmektedir. Her gün mevsiminde bol bulunan sebze ve meyvelerden en az 5 porsiyon (600 gram) tüketilmesi gerekir.
  6. Sigara nedeniyle vücutta biriken toksinleri azaltmanın ve sürekli bir şeyler atıştırma isteğini azaltmanın en güzel yolu su içmektir. Sigarayı bıraktıktan sonra mutlaka 2,5-3 litre su içmelisiniz. Suyunuza; limon, zencefil, nane katarak antioksidan içeriği artırabilirsiniz.
  7. Mutluluk ve sağlık veren gıdaların tüketimini arttırın.

Sigara İsteğini Azaltacak Besinler

Çoğunlukla sigaranın bırakılamama nedeni onu stresimizi paylaşabildiğimiz bir nesne gibi görmemizdir. Bu nedenle sigarayı bırakanlarda sıklıkla rastlanan şey depresyondur. Depresyona girmek üzere olduğunu düşünen kişinin de ilk yapmak isteyeceği şey, bu zararlı alışkanlığa geri dönmek istemektir.  Bazı besinlerin, içerdiği endorfin maddesinden dolayı, kişiye mutluluk verdiği ve rahatlattığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Bu yiyecekler, tüketildikten bir süre sonra, beyinde seratonin hormonunun salgılanmasına neden olur.

Mutluluk Veren besinler

Muz: Muz tam bir endorfin deposudur. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı birebirdir.

Domates: Domates suyu ve sigara beyinde aynı bölgeyi uyardığı için sigarayı bırakanlara ilk 20 gün 1 çay bardağı domates suyu öneriliyor. Böylece hem bağımlılık azalırken hem de domatesin içerdiği likopen sayesinde antioksidan etkisinden yararlanılıyor.

Çikolata: Çikolata, stres ve sıkıntının, bir numaralı düşmanıdır. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Çikolatada, yeşil çay ve sebze meyvelerde bulunan “flavonoid” adlı madde bol miktarda vardır. Bu madde kanı sulandırır, kalp hastalıkları riskini azaltır. Çikolata kötü kolesterolün (LDL) okside olarak damar çeperine yapışmasını engeller.

Dondurma: 100 gram dondurma ortalama: 135 mg kalsiyum 115mg fosfor, 100mg sodyum, 160mg potasyum, 25 gram karbonhidrat bulundurur. A, C, D, E vitamini içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini tavsiye ediyor.

Patlıcan: İstediğiniz nikotinse, onu sağlıklı bir şekilde almanın bir yolu daha var.

Çilek: C vitamini deposu olan çilek vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

Üzüm: Üzümde yüzde 20 oranında direkt olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Üzümdeki demir içeriği de oldukça yüksektir.

Portakal: Portakal C ve B vitaminince zengindir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. 20 gün boyunca her gün yarım portakal tüketmek, 20 gün sonunda nikotin isteğini %79 azaltıyor.

Mandalina: C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığından sizi korurken, sinirlerinize adeta bir antidepresan etki uyguluyor. “Yaz aylarında mandalina bulamıyorum.” diyorsanız, 1 avuç taze yaban mersini işinizi görecektir.

Pancar: Hazırlayacağınız enfes salatalara ekleyeceğiniz pancar, stresinizi sigaradan çok daha yüksek oranda azaltıyor.

Ananas: düşük kalorisiyle ananas, stres için bire bir! Sigaranın vücudunuzda neden olduğu toksinlerin atımına yardımcı olduğu gibi, magnezyumdan zengin içeriğiyle yağ yakımına da destek veriyor.

Fıstık: Yağ oranı yüksek bir besin olan fıstık demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum, fosfor gibi minerallerin doğal kaynağıdır. Beyin, sinir sistemi, kas ve kemiklerin  dostudur. Tuzsuz olanından her gün 10-15 adet yenilebilir.

Yulaf ezmesi: 20 gün boyunca her gün günde 2 yemek kaşığı sıcak suda bekletilmiş yulaf tüketmek, nikotin bağımlılığını azaltıyor.

Susam: Vitamin ve protein deposu olan susam ayrıca boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir.

Sigaranın Etkilerini Sağlıklı Beslenerek Silin

O eskiden çok sevdiğiniz alışkanlığınızı bir kenara bıraktınız ve şimdi onun etkilerinden tamamen arınma vakti. Neyse ki bu konuda size yardımcı olacak ve içerdiği antioksidanlarla vücudunuzda adeta detoks mucizesi yaratacak muhteşem besinler var.

Antioksianlarca zengin besinler

Tam tahıllar ve fındıkgiller: İçerdikleri E vitamini ile akciğer kanserine karşı koruyucudur.

Tere: Terenin vücudunuza olan etkisi sadece bronşlarınızı temizlemekten ibaret değil. Kendisini kullanarak lezzetlendireceğiniz salatalar yağ yakımını da destekliyor. Üstelik stres anında sizi rahatlattığını düşündüğünüz sigaranın tahtını elinden alıyor.

Menengiç Kahvesi: Günde 1-2 fincan tüketebileceğiniz menengiç kahvesi sigara dumanının kapattığı solunum yollarınızı yeniden açıyor.

Keçiboynuzu Çayı: 4-5 adet kuru keçiboynuzu dalından yapabileceğiniz enfes keçiboynuzu çayıyla vücudunuzu yenileyebilirsiniz.

Greyfurt: Özellikle içinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde tercih edebileceğiniz hem vücut direncini hem de akciğerlerinizin fonksiyonel çalışma kapasitesini arttıran bu eşsiz besin, antioksidanlarca zengin.

Elma: 2007‘de yapılan bir çalışmada; düzenli elma tüketiminin akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği bulunmuştur. Zencefil ve tarçınla tatlandıracağınız sıcacık bir elma çayıyla sigarayla olan bütün anılarınızı unutmaya ne dersiniz? Bir demliğin içerisine elmayı kabuğuyla dilimleyip, içerisine bir tutam zencefil ve 2 çubuk tarçın atarak demleyebilirsiniz.

Ebegümeci: Kanserden koruyucu bu muhteşem besinin çayı, her gün 1 fincan aç karnına içildiğinde, sigarayı bırakan kişilerde akciğerleri 70 günde temizleme sözü veriyor.

Sigara Bırakma Aşamasında Kilo Almamak İçin!

Birçok sigara tiryakisinin bağımlılıktan kurtulamamasının ilk nedeni kilo alma korkusudur. Sigarayı bırakmak isteyenler genellikle sonrasında kilo alma korkusuyla ya içmeye devam ediyor ya da bıraktıktan sonra tartıda artış gördüğünde bu zararlı alışkanlığına hemen geri dönüyor.

Sigara dumanı 4000”den fazla zehirli, tahriş edici ve kansere yol açan kimyasal madde içerir. Sigara alışkanlığı, kalp krizi, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türü, ciltte bozulma, astım, kısırlık gibi pek çok ciddi hastalık riskini de beraberinde getirir. Öncelikle belirtmekte fayda var ki sigara içmek kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar verir. Araştırmalar, günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu zararın, ancak fazladan alınan 45 kilo ile gerçekleşebileceğini gösteriyor.

spor yapın

Ayrıca dikkatli beslenme ve egzersiz programlarıyla kilo artışının önüne rahatlıkla geçmek mümkün. Detaylı bilgi için linkini  incelemenizi öneririz.