Tüyolar

Kilo Verirken Önemli Olan Yağ Dokusunu Azaltıp Kası Artırmak

Kilo vermek birçoğumuz için tartıda gördüğümüz eksilerden ibarettir. Kilo verirken nelere dikkat edilmeli sorsunu her zaman soraralar. Ancak unutulmamalıdır ki sağlıklı olmak yalnızca ideal kilodan ideal görümümden ibaret değildir. Vücut kas ve yağ oranı göz önünde bulundurulması gereken önemi faktörlerdir.

resimle vücut yağ oranı

Vücut Yağ Oranın Önemi

Aktif ve sağlıklı kalabilmek adına vücudun belli oranlarda yağa gereksinimi bulunur. Yağlar; eklemlerin desteklenmesi, organların muhafaza edilmesi, vücut ısısının kontrolü, açlık durumunda enerji sağlanması gibi görevleri yerine getirmektedir. Doğurganlık ve bazı hormonal fonksiyonlardan dolayı kadınlarda gerekli olan yağ oranı, erkeklere göre daha yüksektir.

Obezite ise olması gerekenden fazla seviyelerde yağ dokusunun vücutta yer alması halidir. Ancak obezite fazla kilolu olmak aynı anlamını taşımaz. Bazı durumlarda çok ince görünen bir bireyin yağ oranı normalin üstünde çıkabilmektedir.

Vücutta yağ oranının artışına neden olan unsurlardan birisi hatalı uygulanan diyetlerdir.  Düzensiz  ve bünyeye uygun olmayan diyetler neticesinde vücudun kas dokuları zarar gördükten sonra yağlanma daha hızlı gerçekleşir. Böyle durumlarda kişide; şeker, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle yapılan diyetlerde kesinlikle uzmana danışılmalıdır.

Kiloyu Yağ Dokusundan Vermek Önemli !

Vücut yağ oranı, kilo ve boyu aynı olan kişilerde eşit kilo kaybı yaşanmasına rağmen, yalnızca diyet yaparak kilo kaybeden kişinin, diyetin dışında egzersiz  de yapan kişiye oranla daha az yağdan kaybettiği ortay çıkmıştır. Bu sebeple sadece diyet yaparak  başarı sağlamak mümkün değildir. Diyetin egzersizle  desteklenmesi gerekir.

Vücutta asıl hacim olarak fazla yer kaplayan yağ dokusudur. Kas dokusu ise, yağ dokusunda daha ağır olmasına rağmen az yer kaplar.

ayni kilo farklı kas kütlesi

Yağ Oranını Azaltmak İçin!

Hayat boyu egzersiz ve diyet yapmak size göre değilse vücut yağ oranını düşürmek için eğlenceli bir yol daha var. Yapılan araştırmalarda sosyal olan kişilerin metabolizmaları hızlı olduğu için vücutlarındaki yağ oranının da daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

Vücuttaki yağ oranı fazla olmasının sebeplerinden biri de stresli hayattır. Aşırı gergin durumlarda metabolizma yavaşlayarak kalori yakımını azaltır ve bu da sizin kilo almanıza neden olabilir.

Spora başladıktan kısa bir süre sonra bırakmak bireylerin daha çabuk kilo almasına yol açmaktadır.  Kısa sürede fazla spor yapmak yerine, her gün azar azar spor yapmak yağ oranını düşürmek için iyi bir yoldur.

Fast-Food tarzı yemekler,  vücuttaki yağ oranını artırmaktadır. Çalışanlar öğlen yemeklerini dışarıda yer ve bu tür beslenme tarzını pratik olmalarından dolayı tercih eder. Halbuki öğlen yemekleri için ev yemekleri tarzında yemeklerin, sebze ve meyve ağırlıklı öğünlerin tercih edilmesi vücuttaki yağ oranının azaltılmasında etkilidir.

Saglikli-Beslenme

Ayrıca yağ yakıcı besinlerden de faydalanılabilir. Yağ yakıcı besinler hakkında ayrıntılı bilgi için https://www.iyilokmalar.com/yag-yakici-besinler/ Linkini incelemenizi tavsiye ederiz.

Vücut Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?

Sıklıkla kullanılan vücut kitle indeksinin aksine, boy ve kilodan bağımsız olarak vücut kompozisyonu hakkında bilgi veren vücut yağ oranı, kişinin sağlığı ve kondisyonunu belirlemek açısından önemli bir veridir.

Yağ oranı ölçen tartı

Vücut yağ oranı hesaplamaları cinsiyete göre değişmektedir. Boy, kilo ve bel çevresi değerleri ölçülerek ortalama vücut yağ oranı hesaplanır. Birçok kişide bu hesaplama doğru sonuç verdiği için bu oranlar ortalama gerçek değerdedir.

Ancak kesin sonuç için yağ oranını ölçen cihazlar tercih edilmektedir. Bu cihazlar eczaneler ve diyetisyenler tarafından kullanılmaktadır. Tartıya çıplak ayakla basıldığında İki ayak tabanlarından küçük bir akım verilip vücuttaki kas, yağ, su oranına göre değişen iletkenlik değeri ile hesaplanıyor.

Tabloda yaşa ve cinsiyete göre olması gereken vücut yağ oranı yer almaktadır:

Yağ oranı tablosu

Kasların Önemi:

Kaslar, iskeletle beraber canlıya hem destek olur hem de iskeletin hareketini sağlar.Ancak kasların tek işlevi bu değildir. Kaslar, vücudumuzda enerjiyi en fazla harcayan birimlerdir. Yani kas dokusu arttırmanın yalnızca hareket sistemine olumlu katkısı olmaz. Kas kütlesi artınca vücut daha fazla enerji tüketmeye başlar bu da daha hızlı kilo vermemizi veya verdiğimiz kiloları daha kolay korumamızı sağlar.

Aşağıdaki tablolarda cinsiyet ve yaşa göre olması gereken kas oranları yer almaktadır:

VÜCUT KAS ORANI  DEĞERLERİ

CİNSİYET

YAŞ DÜŞÜK NORMAL YÜKSEK

ÇOK YÜKSEK

KADIN

18 – 39 <24.3% 24.3 – 30.3% 30.4 – 35.3% >35.4%

40 – 59

<24.1% 24.1 – 30.1% 30.2 – 35.1% >35.2%
60 – 80 <23.9% 23.9 – 29.9% 30.0 – 34.9%

>35.0%

ERKEK

18 – 39

<33.3% 33.3 – 39.3% 39.4 – 44.0% >44.1%

40 – 59

<33.1% 33.1 – 39.1% 39.2 – 43.8%

>43.9%

60 – 80 <32.9% 32.9 – 38.9% 39.0 – 43.6%

>43.7%

Vücudumuzdaki Kas Oranını Nasıl Artırabiliriz?

Kas oranı artırma

Egzersiz olmadan kas artırmak imkânsızdır. Yalnızca beslenmemize dikkat ederek durduğumuz yerde kas miktarını artırmaya çalışmak adeta hayaldir. Bu nedenle kas yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta düzenli egzersizdir. Yüzme veya spor salonlarında yapılan sporlar, uzmanlar eşliğinde yapıldığından tabi ki en etkili yöntemlerdir. Ancak herkesin vakti veya imkânı olmayacağından bunun dışında da yöntemler olduğunu bilmek gerekir. Haftada 4 gün yapılacak yüksek tempolu yürüyüş veya koşu, evde ağırlıklarla kol kaslarını çalıştırmak, pilates lastikleri eşliğinde yapılacak bacak germe hareketleri bu konuda en büyük yardımcınız olacak.

Ancak beslenmeye dikkat etmeden yalnızca spor ile kas yapmaya çalışmak tuğlasız duvar örmeye çalışmak gibi olacaktır. Bu nedenle sizlere kas yapmada yardımcı olacak besinlerden bazılarına örnek vermek istiyoruz.

  1. Tavuk Göğsü

Tavuk göğsü mükemmel bir protein kaynağıdır. Ucuz olmasının yanı sıra içinde yüksek oranda protein barındırır. Aynı zamanda vücut geliştirenlerin kas ve vücut düzeni için ihtiyaç duyduğu niasin, demir, selenyum, çinko ve B6 Vitaminine sahiptir. Tavuk göğsünü haşlayarak veya fırınlayarak tüketebilirsiniz. Biraz baharat ile tadı güzelleştirilebilir.

100 gr. tavuk göğsünde yaklaşık 25 gr Protein bulunur.

  1. Yumurta

İçinde bulunan yüksek kalite protein ve 9 farklı amino asit yapısıyla akla ilk gelen protein kaynaklarından biri yumurtadır. Orta boy bir yumurtada 6-7 gr protein bulunur. Bu proteinin büyük bir kısmı beyazındadır.

  1. Somon veya Ton Balığı

Özellikle somon balığı Omega-3 ve B vitaminleriyle yağ yakımını da hızlandırır. Protein haricinde magnezyum, selenyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller içerir ki bunlar da vücudunuz için oldukça faydalıdır. Yağsız şekilde ızgara yapılarak tüketilebilir. Salata içinde veya yeşil sebzelerle çok iyi uyum sağlar. Büyük deniz balıkları, içerdikleri yüksek miktarda civa nedeniyle haftada 2-3 kereden fazla tüketilmemelidir. 100 gr Somon balığında yaklaşık 21 gr ;  Ton balığında yaklaşık 18-20 gr Protein bulunur.