Tüyolar

Yağ Yakıcı Besinler

Sizin için yağ yakıcı besinleri sıraladık

Acı biber: Acı bibere tadını veren kapsaisin adlı madde metabolizmayı yüzde 23 hızlandırmaktadır. Günlük aynı besinleri tüketen iki grup üzerinde yapılan araştırmada bir grup ek olarak acı biber tüketirken diğer grup tüketmemiştir. Araştırma sonucunda yiyeceklerine acı biber ekleyen grubun daha hızlı kilo verdiği saptanmıştır. Günde minimum 2 adet kırmızı acı biber tüketimi metabolizma hızını artırmaktadır.

Ananas: Ananas vücudun enerjisini artırarak daha fazla yağ yakılmasını sağlar Ayrıca etlerdeki proteinin daha hızlı parçalanmasına, böylece vücudun proteinden azami fayda sağlamasına yardımcı olur.

Beyaz lahana: Beyaz lahana bir yağ yakıcıdır. Kalori değere çok düşüktür ve tok tutar. Yağ yakıcı özelliği sayesinde kilo verdirir. Biberiye, sindirimi düzenler. İyi bir canlandırıcıdır, kan dolaşımını hızlandırır, cildi sıkılaştırır.

Böğürtlen: Omega-3 ve Omega-6 asitleri yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Sindirim sisteminde onarıcı ve hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Kan şekerini düzene sokarak ve gereksiz iştah ataklarını azaltır.

C vitamini içeriği yüksek besinler: Portakal, greyfurt, kivi, limon, kırmızı kapya biberi… C vitamini bakımından zengin besinler yağın daha kolay çözülmesini ve vücuttan daha hızlı atılmasını sağlar.

Ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı: İçerdiği iyi yağlar, lif ve protein vücudun insülin direncini artırır, kilo vermeye yardımcı olur. Bu kuruyemişler en iyi omega-3 yağ asit kaynağından biridir.

Çilek : Posalıdır özelliğiyle yağ yakımına ve sindirime yardımcıdır.

Kereviz: Lifli yapısı ve C vitamini deposu olması nedeniyle yağ yakıcıdır. Daha da önemli bir özelliği ise, çok düşük kalori içermesine karşın uzun süre tok tutucu özelliğe sahip oluşudur.

Keten tohumu: İçeriğinde protein, demir, omega-3, omega-6, çinko, magnezyum, müsilajlar bulunur. Kan şekerini dengeler, yüksek lif içeriğinden dolayı yağın vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca kalp damar hastalıklarında olumlu etkisi bulunur ve cildi yeniler. 1 tatlı kaşığı kadar keten tohumu tüketilmelidir. Salata üzerine konularak tüketilebilir.

Mate çayı: Karnınız acıktığında bir fincan mate çayı için. İçinde bulunan acı maddeler açlığı frenlerken, kafein yağ yakma aktivitesini hızlandırır, kalsiyum da su toplanmasını önler.

Maydanoz: Metabolizmayı hızlandırarak bağ dokusunu güçlendirir. Ödemlere ve vücudun su toplamasına karşı çok etkilidir.

Yağ yakıcı besinler

Probiyotik yoğurt: Yararlı bakterilerden yana zengin olan probiyotik yoğurt bağırsakların ve sindirim sisteminin aktif çalışmasını sağlar. Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır.

Sarımsak: Antioksidan olan sarımsak insülin seviyesini düzenleyerek tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar.

Sirke: Araştırmacılar, sirkenin vücudun yağları parçalamasına yardımcı enzim üreten genleri harekete geçirdiğini söylüyorlar. Ayrıca tok tutucu özelliği de mevcut sabahları aç karnına 1 bardak suya 1 kaşık sirke katarak tüketilecek suyun faydasını göreceksiniz.

Somon: Newcastle Üniversitesi’nde düzenlenen araştırmada, haftada en az iki kez somon, sardalya, uskumru, konserve ton balığı türü balıklar tüketmek OMEGA 3 ün yağ yakıcı özelliği ve tok tutması nedeniyle kilo vermeyi destekler.

Süt ve Süt Ürünleri: Kalsiyum bakımından zengin olan süt metabolizmayı tetikler. Günlük olarak alınması önerilen kalsiyum miktarı 1.200-1.300 mg’dır. Yapılan araştırmalara göre süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun yağ yakımını artırarak zayıflamaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Düşük kalorili diyet ile beslenen iki gruptan birinci gruba yüksek kalsiyum içerikli diyet ikinci gruba düşük kalsiyum içerikli diyet verilmiştir. Birinci grupta kalsiyumun kalsitirol hormon dengesini düzenlemesinden dolayı daha fazla ve daha hızlı kilo kaybı görülmüştür. Ayrıca bu grupta ağırlık kaybını bel kitlesinden olması dikkat çekmiştir. Günlük 1000-1300 mg kalsiyum tüketimi kilo kaybını 2 kat artırmaktadır. Bu da yaklaşık 600 ml süt ve süt ürünlerine denk gelmektedir.

Tarçın: Tarçının insülin üretimini ve metabolizma hızını arttırıcı özellikleri bulunmaktadır. Vücudumuzdaki yağ hücreleri yüksek insülin düzeyinde parçalanmakta ve enerjiye dönüşmektedir. Tarçın tüketiminde artan insülin salınımı ile karındaki depo yağlar daha hızlı parçalanmaktadır. Günde ½ çay kaşığı tarçın tüketimi yeterlidir.

Yulaf: Yulaf ve besin lifi bakımından zengin diğer yiyecekler kan şekerinin belirli bir düzeyde kalmasını sağlar ve şeker düşmesi nedeniyle öğünler arasında yaşanabilecek aşırı açlık hissini engeller.

Yumurta: Protein içeriği sayesinde yumurta, kilo vermenize yardımcı olur. Vücudumuz proteinli yiyecekleri parçalamak için daha fazla enerji kullanır. Ayrıca protein kas kütlesini artırmaya yardımcı olur, kaslar ise vücudun enerji harcayan en önemli birimidir. Yumurta, en yüksek kalitede proteini barındıran besindir.

Yeşil çay: Yeşil çay içeriğinde kafein ve kateşinler bulundurur. Son yapılan çalışmalar kafein ve kateşinin yağ yakımını arttırdığını göstermiştir. Ayrıca yeşil çayın termojenik etki ile metabolizmayı hızlandırdığı, yağ dokusu artışını engelleyerek yağ yapımını baskıladığı, yağ emilimini azalttığı bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Herhangi bir kalp hastalığı bulunmadığı takdirde günde 2-3 bardak yeşil çay tüketimi yağ yakımını artırmaktadır.

Yüksek flavonoid içerikli besinler: Elma, Armut, dolmalık biber, soğan, domates, patlıcan gibi bitkisel gıdalarda bulunan doğal kimyasal olan flavonoidlerin yağ yakma etkisi bulunuyor. American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, çok flavonoid tüketen kadınların vücut kütle indeksleri önemli ölçüde düşüyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde de flavonoidlerin kalori tüketimini artırdığı, vücuttaki yağ yakışını hızlandırdığı bulunmuştur.

Zencefil: İçerdiği gingerol maddesi sayesinde metabolizmanın oldukça hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırması için günde 1 çay kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.

Zerdeçal: Vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımına yardımcı olur. Zerdeçal aynı zamanda beyin gelişimi için de önemli bir bitkidir. Salatalara serpilerek de tüketilebilir.