Tüyolar

Meyve Tüketmenin Püf Noktaları

Diyete girdim bol bol sebze- meyve tüketeyim düşüncesi doğru bilinen yanlışlardandır. Her besin grubunu dengeli ve yeterli tüketmek kalıcı ve sağlıklı kilo kaybına ulaşmamızı sağlar. Meyveler vitamn değeri ve lif oranı yüksek besinlerdir. Ancak şekerce zengin olması nedeniyle şeker regülasyonu bozukluğu (insülin direnci, gizli şeker ve diyabet) olan hastalarda fazla tüketimi hem daha çabuk acıkmaya hem de kan şekerinin yükselmesine yol açar . Size bugün meyve tüketmenin püf noktalarını anlatacağız.

Dengeli ve sağlıklı beslenme için günde 2-3 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir.

1 porsiyon taze meyve demek 1 orta boy meyve veya 1 avuç içi kuru meyve anlamına gelmektedir.

Eskiden beri Türk aile yapısından gelen yanlış beslenme alışkanlıkları maalesef %70’ imize sirayet etmiş durumda. Peki meyve tüketirken yaptığımız yanlışlar neler. Gelin birlikte göz atalım.

Meyve tüketmek faydalıdır diye tüketilen meyve miktarının fazla olması gereksiz kalori alımına yol açacaktır.1 porsiyon meyve (1 elma-1 portakal- 2 mandalina, 7-8 adet çilek, 10 üzüm gibi) yaklaşık 70 kalori kadardır. Dolayısıyla çok fazla miktarda meyve yemek gereğinden fazla enerji sağlayacaktır.

Meyvenizi yemeğin hemen ardından yemenin çok sakıncası yok. Tabi öğününüzde çok aşırıya kaçmadıysanız. Yine de ana yemekten sonra meyve tüketmek yerine ara öğünlerde acıktıkça tüketirseniz hem ara öğün yapmış olacaksınız hem de vücudunuzu sürekli çalıştırmış olacaksınız.

1 oturuşta 1 elma, yarım portakal, yarım muzdan oluşan bir meyve tabağını tüketmek yerine tüketeceğiniz meyveleri kuşluk, ikindi, akşam yemeğinden sonra şeklinde bölmeniz daha anlamlı olacaktır.

Meyveler ani kan yükselişlerine neden olacağından bunu engellemek için meyvenin yanında süt veya peynir gibi süt ürünleri tüketmeniz bu ani yükselişi dolayısıyla meyve sonrasındaki hızlı acıkmanızı engelleyecektir.

Kuru meyveler boyutlarından dolayı çok masum görünürler ve bir oturuşta fazla miktarda atıştırma hissiyatı uyandırırlar ancak meyvenin kuruma esnasında kalorisinde ve şeker oranında azalma olmamaktadır. 2 hurma/2 incir/ 3-4 adet kuru kayısı/ 3-4 adet kuru erik/ 12-15 adet kuru üzüm 1 porsiyon meyve demektir.

Tükettiğimiz bal ve reçel miktarı konusunda da dikkatli olmalıyız. 1 kaşık bal/1 kaşık reçel/1 kaşık pekmez de 1 porsiyon meyve kalorisine eşittir. Üstelik bu ürünlerde lif olmadığı için kan şekerimizi hızla yükselteceklerdir.

Meyveyi çok seviyorum, yemeye de doyamıyorum diyorsanız meyvelerinizi atıştırmalık boyutlara bölüp yeme süresini uzatarak daha fazla keyif alabilirsiniz. Örneğin elmaları cips gibi ince ince, çilekleri minik minik doğrayıp yiyebilirsiniz.

Elma, içerdiği karbonat nedeniyle diğer meyvelere göre daha fazla acıktırabilir. Bu nedenle elma yerken üzerine serpiştireceğiniz tarçın hem lezzet katacak hem de dengeleyici olacaktır.

Meyve suyu en azından kola gibi asitli içeceklere göre faydalıdır. Ancak 1 su bardağı meyve suyu 1 porsiyon meyve ile eş değer kaloridedir. Ve lif içermediği için de çok doyurucu olmayacaktır. Meyve suyu tüketirken evde sıktıklarımızı tüketmek veya üzerinde şeker ilavesiz yazanları tercih etmek gerekmektedir. Meyve suyu satın alırken de diğer gıdalarda olduğu gibi dikkatli olmalı ve ambalajları okumalıyız. Meyve suyu oranına dikkat etmeliyiz. Markette satılan bu tür ürünler aromalı içecek, meyveli içecek, nektar ve meyve suyu olarak sınıflandırılırlar. Meyve suyu % 100 oranında meyve, meyve nektarı %25 – %99 oranında meyve, meyveli içecek %10 – %24 oranında meyve, aromalı içecek %10’dan az meyve oranına sahiptir.