Besinler ile İlgili Bilgiler

Karanfilin Faydaları ve Karanfilli Çay

Yemeklerden sonra hoş nefes vermesi için kullandığımız karanfilin tek faydasının ferah bir nefes oluğunu mu düşündünüz yoksa… Mutfağınızda karanfile daha fazla yer vermek için sayısız sebep var. Karanfilin faydaları neler? Nelere iyi gelir? Nasıl saklanmalı?Hepsini sizler için derledik.

Karanfilin faydaları

Karanfilin Faydaları

  • Karanfil, antiseptik ve antimikrobiyal özeliklere sahiptir. Yani mikroplar ile savaşır. Yine bu nedenlerle ağız kokusuna ve boğaz ağrısına karşı etkilidir.
  • Grip ve nezle hastalığına, soğuk algınlıklarına iyi gelir. Bunun yanında balgam söktürücü özelliği de vardır.
  • Karanfil çayı ile gargara yapıldığında ağız içinde oluşan yaralar iyileşme gösterir.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır.
  • İshale karşı etkilidir. Uzun süre geçmeyen ishale maruz kalanlarda su kaybına bağlı bazı etkiler ortaya çıkmaya başlar. Bu durumda sabah ve akşam 2 kere olmak üzere 9-10 karanfil ikiye bölünür ve bir bardak su ile yutulur. Su kesinlikle sıcak olmamalıdır.
  • Karanfil şişkinliği giderir. Çayınıza ekleyeceğiniz birkaç karanfil veya karanfil çayı tüketildiğinde bağırsaklarda ve karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik şikâyetlerine iyi gelir.
  • Karanfil güçlü bir antioksidandır. Yani vücutta kanser etmeni olan faktörler ile savaşır.
  • Karanfil etkili bir İdrar söktürücüdür. Toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Mide bulantısına iyi gelmektedir.
  • Karanfil sinüzite iyi gelir. Sinüzit sorunu olanlar için özellikle kış aylarında sinüzitin verdiği baş ağrıları için karanfil tozunun burundan çekilmesi veya karanfil çayının buharının koklanması önerilmektedir.
  • Karanfilin yorgunluğu giderici özelliği vardır. Özellikle kokusu sinir sitemi ve stres üzerinde rahatlatıcı etkileye sahiptir.
  • Hafızanızın güçlenmesine faydası vardır.
  • Karanfil diş ağrılarını giderir. Eğer diş ağrısı çekiyorsanız bir karanfili ağrıyan kısma koyabilir veya karanfil yağından az bir miktar pamuğa dökerek ağrıyan dişin üzerine koyabilirsiniz.
  • Karanfil yağı, deri ve cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Akne, siyah nokta tedavisi ve yaraların hızlı iyileştirilmesi için kullanılabilir. Karanfilin içerdiği uçucu yağlar önemli bir arındırma görevi üstlenir. İltihaplı ve yaralı bölgeleri iyileştirir. Yara izlerini ve lekeleri tedavi eder. Ancak karanfil yağı direkt deriye veya cilde uygulanmamalıdır. Mutlaka seyreltilmelidir. Karanfil yağının deriye direkt uygulanması durumunda cilde zarar verebilir. Satın aldığınız yerden kullanımı hakkında bilgi almayı unutmayın.
  • Sigarayı bırakmayı kolaylaştırmak ve sigaranın zararlı etkilerini azaltmak için kullanılır.

Karanfil Nasıl Tüketilmelidir?

Karanfili tüketmede en iyi yöntem 5-10 karanfilin havanda dövülüp kaynar suyun içerisine konup ve demlenene kadar bardağın üzerinin kapatılması ve ardından hemen içilmesidir. Kaynatma, karanfil içerisindeki uçucu yağların kaybına neden olacağından su ile birlikte kaynatılmamalı, kaynar su içine demlenmek üzere konulmalıdır. Ve demlenme esnasında yine aromatik yağ kayıp olmaması için bardağın ağızının kapalı olmasına dikkat edilmelidir.

Bunun dışında İçtiğimizin çayın veya bitki çayının içine birkaç tane atabilirsiniz. Bu yöntem bir önceki yöntem kadar etkili olmasa da daha pratik ve sürdürülebilirdir.

Karanfilli çay

Karanfilin faydalı olması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bunlar alırken doğru karanfili almak ve doğru saklamaktır.

Karanfil su içerisine bırakıldığında yüzmemelidir. Bu içinin boş olduğu anlamına gelmektedir.

Karanfil nemi sevmeyen bir bitkidir. Ayrıca karanfilin faydalı olmasını sağlayan en önemli nokta, içerdiği uçucu yağlardır. Uçucu yağlar ise, bitki açıkta bırakıldığında kaybolurlar. Bu nedenle karanfil ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. (Baharatları alırken dikkat edilmesi gerekenler ve saklama koşulları için ayrıntılı bilgi Baharatlar linkinde

Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Kullanılan kap plastik olmamalıdır. Çünkü karanfil içerisindeki uçucu yağ plastik ile tepkimeye girer ve çözünen plastik kanserojen erki gösterir. Bu nedenle karanfil, kese kağıdı veya cam kap içerisinde saklanmalıdır.