Besinler ile İlgili Bilgiler

Pamuktan Meyve İğdenin Faydaları ve Besin Değeri

Pazarlarda ve organik gıda marketlerinde sıkça gördüğümüz, belki dönüp yüzüne bile bakmadığımız, birçoğumuzun tadını dahi bilmediği iğdenin faydaları, besin değeri ve kalorisinden bahsetmek istiyoruz.

Bu mucizevi meyvenin birçok rahatsızlığa iyi geldiğini biliyor muydunuz ?

Bir Akdeniz Bölgesi meyvesi olan, meyveleri zeytin büyüklüğünde sarımsı ve kahverengi iğdenin içeriğinde; organik asitler, yağ asitleri, özellikle A,C,E vitaminleri, flavanoidler, glikozidler, uçucu yağlar ve tanen vardır.

igdenin-faydalari-besin-degeri

İğdenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Vücuda direnç katar, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Bu nedenle hastalıklara açık olduğumuz bahar günlerinde tüketmeye özen göstermeliyiz
  2. İğde, kusmayı önleyip, öksürüğü ve ishali de kesmektedir. İğde çiçeklerinin kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmesi egzama, öksürük ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir.
  3. Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen iğde meyveleri belli bir süre düzenli olarak yenilirse, idrar tutamama ve idrara çıkma zorlukların yenilmesine yardımcı olur.
  4. Sonbahar mevsiminin başlarında meyvesini veren iğde ağaçlarının haziran ayı başlarında açtığı çiçeklerini koklamak da zihne açıklık verir.
  5. Kansere yakalanma ihtimalini azalttığı, kanserin büyüme hızını yavaşlattığı bulgulanmıştır.
  6. Gastrit mide problemi olanların iğde tüketmeleri tavsiye edilir.
  7. Adet kanamalarını düzenler.
  8. Palmitoleik Asit sayesinde damarlarda dolaşan kolesterol miktarının düşürülmesine ve damar çeperlerinin esnekliğini korunarak sağlam kalmasında etkili olur.
  9. Safra kesesi taşlarına karşı etkilidir.

İğde nasıl kullanılır :

iğde ağacı

  • İğde kuru meyve olarak yenebilir.
  • İğde meyvesi taze olarak ya da kompostosu  da tüketilebilir.
  • Ayrıca İğde ağacı çiçekleri ve yaprağı suda haşlanarak çayı yapılabilir.
  • Hoş kokusu ile bahçeleri süsleyen iğde çiçeği koklanırsa zihni açar. iğde çiçeği ve iğde yaprağı kaynatılarak suyu içilebilir.

İğdenin zararları : 
İğde meyvesi fazla yenildiğinde kabızlık yapabilir.

Ara Öğünlerde İğde

Ara öğünün asıl amacı bilindiği üzere açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçerek ana öğünlerde yemeğe saldırma hissinin önlenmesidir.

Ara öğünlerin kalorisi düşük, besleyici değeri yüksek olmalıdır. İşte bu noktada iğde imdadımıza yetişecek kalorisi düşük, lezzetli atıştırmalıkların başında geliyor.

İğdeyi bu günlerde ara öğünlerde sıkça tüketiyorum ve çok tok tuttuğunu fark ediyorum. Kahvenin yanına çok yakıştığını fark ettim.iğde ve kahve

1 avuç iğdede yalnızca 25 kalori vardır.