Besinler ile İlgili Bilgiler Tüyolar

Sağlık ve Form İçin Su İçin

Dünya su gününe özel hazırladığımız bu yazımızda sizlere suyun faydalarını ve yeterince su tüketmenin önemini anlatmak istedik.

su içmek

Uyumadan önce tüketilen suyun faydaları:

  1. Su fazla sayıda mineral içerir. Uyumadan önce içilen bir bardak su, vücudumuza gerekli mineralleri sağlar.
  2. Vücudumuzun ihtiyacı olan sıvıyı uyku saatinden önce aldığımızda su, hücreleri yenilemek için kullanılır.
  3. Uyku zamanı su içmenin kalori yakımını hızlandırdığı bilinmektedir.
  4. Uyumadan önce içilen su, sindirim sistemini ve idrardaki toksik maddeleri temizlemeye yardımcı olur.

Uyandıktan sonra tüketilen suyun faydaları:

  1. Uyumadan önce içtiğiniz su uyku sırasında kullanılır. Bu nedenle uyandığınızda vücudunuz susuz kalmış olur. Bir bardak su ise susuzluğu gidermenin yanı sıra enerji verir ve özellikle beyin hücrelerini yeniler.
  2. Uyandıktan sonra içilen su bağırsak hareketlerini artırır.
  3. Su, boğazı temizlemeye yardım eder ve enfeksiyon riskini azaltır.
  4. Su içmek sabah baş ağrılarını engeller ve özellikle hamilelerde olan sabah bulantılarını önlemeye yardımcı olur.
  5. Vücut metabolizmasını hızlandırdığı için kalori yakımını sağlar.
  6. Güne bir bardak su ile başlamak tüm sistemlerimizi uyararak daha verimli ve sağlıklı bir gün geçirmemizi sağlar. Sabah aç karnına içilen su, sindirim sistemini harekete geçirerek, depolanan yağların başlamasını tetikler.
  7. Beyin yemek yedikten 20 dakika sonra tokluk sinyalleri vermeye başlar. Bu 20 dakikalık sürede ne yediğiniz ve nasıl yediğiniz önemlidir. Yemek öncesi ve sırasında içilen su da midenin doluluğunu arttıracaktır.

Su yeterince tüketilmediğinde önemli sağlık sorunlarına neden olur:

su

  • Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu: Beynin yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. Bu nedenle susuzluğun ilk belirtileri beyin fonksiyonlarında ortaya çıkmaktadır. Oluşan baş ağrısı ilaç kullanmaya gerek kalmadan sadece su içmekle bile tedavi edilebilir.
  • Ciltte kuruluk:En büyük organ deridir. Susuzluk nedeniyle ciltte meydana gelen kuruluk, kırışıklıklara neden olur. Ne kadar çok su tüketilirse, yaşlanma belirtilerini o kadar geç ortaya çıkar. 
  • Kalpte yorgunluk: Alınan sıvı miktarı yeterli ise kalbin çalışma hızı normal olacak ve ritm sorunları daha az yaşanacaktır. 
  • Saç dökülmesi ve kepeklenme: Az su tüketimi saç derisi kuruması ile birlikte kepeklenmeye neden olabilir. Bu da saçın tutulmasını azaltıp, saç dökülmelerine zemin hazırlayabilir.
  • Kabızlık: Sindirim sitemi daha yavaş çalışır ve kabızlık meydana gelebilir.
  • Kas Krampları: Su, eklem sağlığımız için çok önemlidir. Eklemlerimizdeki özellikle hareketi sağlayan kıkırdak dokusunun su oranının yüksek olması gerekir. Bu oran azaldığında eklem hastalıklarına yakalanma riski artar. Su tüketimi ile kasların elastikiyeti artacak, bu da eklem ve kemik sağlığını olumlu etkileyecektir.
  • Düzensiz tansiyon:Uzun vadeli susuzluk ciddi problemlere neden olur. Tansiyon, kan dolaşımı, sindirim, böbrek görevleri ciddi olarak etkilenmektedir.
  • Böbrek problemleri:Böbrekler aynı zamanda boşaltım sistemidir. Yani vücudu toksik maddelerden uzaklaştıran sistemdir. Bu sistemin çalışması için bol sıvı gerekir.
  • Vücut direncinde düşme: Gribe karşı da, vücut direnci için de susuzluğun bertaraf edilmesi çok önemlidir.

Ne Kadar Suya İhtiyacınız Var?

Her gün nefes alıp verme, terleme, idrar yapma ve bağırsak hareketleri sırasında su kaybedilir. Vücudun gerektiği gibi çalışabilmesi için kaybedilen suyun içecek ve su içeren besinler tüketilerek yerine konması gerekir. Sağlıklı bir yetişkinin 1 günde ortalama 8 veya 9 bardak su tüketmesi önerilir. Ancak içilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye, bulunulan ortama veya yapılan işe göre değişmektedir. Soğuk bir iklimde daha durağan bir çalışma tarzı olan biri ile sıcak iklimde kas gücü ile çalışan bir kişinin günlük su ihtiyacı çok farklıdır.

Her ne kadar herkese hitap eden standart bir formül olmasa da, herkesin kendi vücudunun ihtiyacı olan sıvı miktarını bilmesi 1 günde ne kadar su tüketmesi gerektiğinin saptanmasında yardımcı olacaktır. Yetişkinlerde bu miktarın vücut ağırlığının %3’üne yakın olması gerekir. Yani 100 kg olan bir kişi günde 3 litre, 50 kg olan bir kişi ise günde ortalama 1.5 litre su tüketmelidir.

Çay, kahve, meyve suyu tüketmek su tüketmek ile aynı değildir. Bu nedenle bu içeceklerden tükettiğinizde su yerine tükettiğinizi düşünmemelisiniz.

Su İhtiyacını Etkileyen Faktörler

Limonlu su

  • Eğer egzersiz yapılıyorsa veya terlemeye yol açan herhangi bir aktivite ile uğraşılıyorsa, kaybedilen sıvının telafi edilmesi için ekstra su tüketmeye ihtiyaç duyulur. Kısa süreli egzersizlerde ekstradan yaklaşık 1.5 ile 2.5 bardak su tüketmek yeterlidir ancak 1 saatten fazla süren ağır egzersizlerde daha fazla sıvı tüketmek gerekir.
  • Sıcak ya da nemli havalar terlemeye yol açabilir ve ilave sıvı tüketimini gerektirir. Ayrıca kışın kapalı alanlardaki ısınmış hava da cildin nemini kaybetmesine yol açabilir.
  • Ateş, kusma, ishal varlığında vücut ekstra sıvı kaybeder. Bu durumlarda daha fazla su içmek gerekir. Ayrıca idrar kesesi enfeksiyonu veya idrar yollarında taş bulunması gibi belirli durumların gelişmesi halinde daha fazla sıvı tüketimine ihtiyaç duyulabilir. Diğer taraftan kalp yetmezliği, belirli türdeki böbrek, karaciğer veya böbrek üstü bezi hastalıkları gibi belirli durumlar su atılımını bozabilir ve hatta böyle durumlar vücuda alınan sıvı miktarının sınırlandırılmasını gerektirebilir.
  • Gebelik veya emzirme dönemi: Bebek bekleyen veya bebek emziren kadınların fazladan su içmeleri gerekir. Özellikle emzirme döneminde yüksek miktarda sıvı alınmalıdır.

Su İçmek Nasıl Alışkanlık Haline Getirilir?

su içmeyi hatırlayın

Bunun için en iyi yol ne kadar su aldığı bilinen bir şişenin doldurularak gün içinde bitirilmeye çalışılmasıdır. Örneğin günlük 3 litre su içmek hedefleniyorsa ve şişe 1 litrelik bir şişe ise bunun 3 kere dolup boşalması gerekir.

Beyniniz, belirli zamanlarda su içilmesi gerektiğine şartlanmalıdır. Örneğin sabah uyanır uyanmaz 2 bardak, öğünlerden önce 1’er bardak,  işe giderken evden çıkmadan 1 bardak, uyumadan önce 1 bardak tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde buyurun size 7 bardak su etti bile… Aralara da diğer 3 bardağı tüketmeyi koyduğunuzda günlük hedefinize ulaştınız bile!

Yürüyüşe çıkarken veya spora giderken yanınıza su alın ve spor boyunca bitirmeye çalışın.

Suyunuzu tatlandırmak isterseniz içine limon dilimi, tarçın, elma dilimi, çilek dilimi gibi eklemeler yapabilirsiniz. Bahar aromalı su tarifi için tıklayın

Bu yöntemlerle de olmuyorsa, sizi iyi bir haberim var 🙂 . Saygıdeğer teknoloji geliştiriciler sizler için su hatırlatıcı program geliştirdi. Bilginize…