Püf Noktalar

Hazır Tatlılarda ve Baklavada Yapılan Hilelere Dikkat

Malum Ramazan ayındayız. Uzun süre açlık sonucunda iftarda tatlı keyfi yapmayı, fazla abartmadan ve her gün olmamak kaydıyla “doğal olarak” hak ediyoruz. Önümüz de şeker bayramı, daha şimdiden bu bayram eve kaç tepsi hangi şekerli tatlıdan sipariş edileceği konuşulmaya başlandı bile…

Ancak hazır tatlıları alırken bir kere daha düşünmeliyiz. Çünkü bu ürünler, maliyetin azaltılabilmesi için hileye oldukça açık…

Gelin bir göz atalım bu ürünlerde ne gibi hileler yapılıyormuş:

Şeker yerine mısır şurubu kullanımı

mısır şurubu

Tatlının şekerlenmesinin önlenmesi, daha parlak gözükmesi ve tatlandırıcı etkisinin yüksek olması nedeniyle tercih edilir.

Mısır şurubu ise glikoz-fruktoz karışımı içerir.

  • Fruktoz şurubunun kanserli hücreleri beslediğine yönelik çalışmalar mevcuttur.
  • Fruktoz şurubu, aşırı şeker yüklenmesinden dolayı karaciğer büyümesine neden olmaktadır.
  • Fruktoz şurubu yağ yakma enzimi olan Leptin adlı enzimin üretimini engeller.

Antep fıstığı yerine bezelye veya yeşil gıda boyasına batırılmış yer fıstığı kullanımı

bezelye yerine fıstık

Ceviz yerine leblebi tozu

Tereyağı yerine margarin kullanımı

margarin

Mis gibi tereyağı varken ucuzluğu nedeniyle margarin tercih edenler var elbette. Margarinin zararları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için tıklayın

Peki nasıl anlaşılır?

Bu sahtekârlığı engellemekte en büyük pay sizlerin. Öncelikle Antep Fıstığı ve tereyağının kilogram fiyatının 30 TL nin altında olmadığı düşünüldüğünde kilogram fiyatı 30 TL nin altında olan baklavada birtakım oyunlar olduğu aşikâr…

Diğer bir nokta ise duyularınıza güvenin. Baklavanın iyisi insanın beş duyusu ile test edilerek anlaşılabilir. Bu konuda Türkiye’nin ünlü baklava firmalarından birisinin önerilerine bakalım:

Görme duyusu ile test 

Görsel

İyi baklava, daha vitrinde, tepside kendisini belli eder. İyi pişmiş baklavanın rengi, altın sarısına çalar. Eski ustalar, buna 24 ayar altın rengi derlermiş. Ayrıca baklava diri görünmeli, iştah çekmeli.
Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse, baklavanın ağır çekmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. İyi baklavada şerbet kararında olmalı, baklavayı hem kilo olarak, hem tat olarak ağırlaştırmamalı.

İşitme duyusu ile test 

çıtırtı
İyi bir baklavaya çatal batırıldığında, bir hışırtı duyulur. Bu, yufkanın ince açıldığını ve baklavanın iyi piştiğine işarettir. Yufkası ne kadar ince açılmış olursa, baklava o kadar iyi olur.

Koku alma duyusu ile test 

koku
Baklava ağza yaklaştırıldığında, buruna mis gibi sade tereyağı, harç olarak kullanılan ceviz veya fıstığın kokusu gelmeli. İyi baklava, her şeyden önce iyi ham maddeden oluşur.

Tat alma ve dokunma duyusu ile test

Baklavanın iyisi, kötüsü, asıl yenmesi sırasında belli olur. İyi baklava ağızda dağılır; damakta eşsiz bir tat bırakır; mideye de dokunmaz.

Ben tatlımı evde yaparım hem fazla ödemem hem de kullandığım malzemeden emin olurum diyenler için buyurun size ev yapımı, pratik bayram tatlısı tarifi için tıklayın :Baklavalık Yufkadan Burma Tarifi