Bebek Beslenme Tatlılar

Ev Yapımı Bebek Kurabiyesi (Bisküvisi)

Annelerin en çok endişe ettiği konu, çocuklarına yedirdiği paketli gıdaların içeriğinden emin olmamasıdır bu nedenle gelin evde bulunan malzemeleri karıştırarak ev yapımı bebek kurabiyesi yapalım.

Biz bu tarifte antioksidan özelliği fazlaca üzüm çekirdeği tozunu ve fosfor, kalsiyum ve E vitamini yönünden zengin keçiboynuzu ununu kullandık.(Detaylı bilgi için Keçiboynuzu unu)

Malzemeler

20160425_190407

  • Püre haline getirilmiş 1 adet muz
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 5 çorba kaşığı pekmez
  • 2 çorba kaşığı keçiboynuzu unu
  • 1 çorba kaşığı üzüm çekirdeği tozu
  • 5 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 2 çay bardağı pirinç unu
  • 3 çay bardağı beyaz un veya tam buğday unu
  • 1-2 çay kaşığı karbonat
  • Arzuya göre tarçın
  • Kurabiyeyi misafire ikram etmek için şekerli tercih edecek olanlar damak zevkine göre 4-5 çorba kaşığı pudra şekeri ilave edebilirler.

Yapılışı

20160425_202333
Ev yapımı bebek kurabiyesi (Bisküvisi)
  1. Öncelikle sıvı malzemeler (Ezilmiş muz, pekmez, yumurta sarısı, yoğurt, yağlar) güzelce karıştırılır.
  2. Karbonat, keçiboynuzu unu, üzüm çekirdeği tozu, pirinç unu, karbonat, yulaf ezmesi eklenir ve yoğurulur.
  3. Ardından un yavaş yavaş 1 er çay bardağı şeklinde eklenmeye başlanır. Benim tarifim 3 çay bardağı un aldı. Ancak bu miktar unun cinsine, markasına göre, pekmez kullanmayıp tamamen şeker kullanma isteğine göre değişebilir. Bu nedenle un yavaş yavaş alabildiği kadar eklenmelidir.
  4. Kurabiyeler isteğe göre şekillendirilir. Ben merdane ile belli kalınlıkta açtıktan sonra şekillendirici kullandım.
  5. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına konur.
  6. Yaklaşık 12-15 dakika sonra kurabiyeler hazır olacaktır.

20160425_19362620160425_195947

Püf Noktalar

! Kurabiyede keçiboynuzu unu ve üzüm çekirdeği kullanılıyor olmasından dolayı ürünü 10 ay üstü bebeklerde öneriyoruz.

! Yoğurt ve muzdan kaynaklı olarak kıyır kıyır kurabiye elde etmeyi beklememek lazım. Biraz yumuşak oluyor. Ama bence önemli olan besin içeriği… İnek sütünün fazla kullanımı kansızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca sütün içerdiği laktoz bazı bebeklerde hazımsızlığa yol açabilmektedir. Ancak yoğurtta böyle bir problem yoktur. Muz eklenmesi aromayı zenginleştiriyor. Ayrıca kurabiyenin potasyum değerini artırıyor. Yine de kıyır kurabiye elde etmek istiyorum diyenler bu malzemeler yerine süt tercih edebilir. Yumuşak olmasına rağmen ürünün süt içinde eriyebilirliği gayet iyi.

! Çok kuru yapıda kurabiye elde edemeyenler saklama koşullarına dikkat etmeli. Uzun sürede dışarıda bekletilmesi küflenmeye neden olabilir. Bu nedenle ağzı vakumlu kapalı kapta saklamak koşulu ile 10 gün buzdolabında veya buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa atmak isteyenler için birkaç ay süre ile buzlukta saklanabilir.

! Kurabiyenin hızlı pişmesi, üzeri yanmaya başlamadan fırından çıkarılması kanserojen akrilamid bileşiğinin oluşma riskini azaltır. Bu nedenle kurabiyelerinizi ufak ve ince şekillendirin ki çabucak pişsin. Akrilamid hakkında detaylı bilgi için tıklayın

! Pekmez Eklenmeli mi?

Pek çok bebek beslenme sitesinde pekmezin ısıtılmasından kaynaklı zararlardan söz ediliyor ve pekmezin kesinlikle pişirilmeden kullanılması ve pişen gıdaya sonradan eklenmesi öneriliyor. Bu çözüm muhallebi gibi sıvı mamalarda geçerli ancak kuru besinlerde bu imkân söz konusu değil.

Bu noktada pekmez, bal gibi besinlerin ısıtılması sonucunda oluşan hidroksimetil furfural (HMF)  isimli bileşiğin mekanizmasından söz etmek istiyoruz.

HMF en çok pekmezde karşımıza çıkan ancak bal ve reçelde de bir kalite kriteri sayılan, protein ve şekerin yüksek sıcaklıkta uzun süre muamele edilmesiyle ortaya çıkan kanserojen bir maddedir. Genellikle ev yapımı veya köy yapımı adı altında organik etiket ile satılan çoğu pekmezde var aslında. Çünkü açık kazanda kaynatma esnasında sıcaklık çok yükselir ve bu madde oluşmaya başlar. Ancak profesyonel sistem ile çalışan sanayi işletmeleri pekmezi kaynatmak için vakumlu kazanlar kullanır. Pekmez yapmak için üzümün içindeki suyu uçurmak lazımdır. Su açıkta ancak 100 derecede kaynar. Vakum altında kaynatırsak derecede kaynar. Vakum altında kaynatmada sıcaklık yükselmeyeceğinden bu madde oluşmaz. Yani HMF’ ye karşı bir hassasiyetten dolayı bu kurabiyeye pekmez katmayı düşünmeyen annelerdenseniz bence evinize “vakum altında kaynatılmıştır.” İbaresi içermeyen hiçbir pekmez ve reçeli sokmamalısınız.

Bunun yanı sıra HMF bileşiği asidik ortamda oluşur. Bu nedenle kurabiyemize karbonat ekleyerek ortamı asitten baza döndürerek bileşiğin oluşma olasılığını azalttık. Ayrıca epeyce fazla miktardaki hamurda 5 çorba kaşığı pekmezin çok da fazla asidik ortam oluşturmayacağı kanaatindeyim. Yine de şüpheli buluyor ve rafine beyaz şekeri de kullanmak istemiyorsanız. Kurabiyenizde keçiboynuzu tozu, muz ezmesi oranını artırıp hatta kayısı gibii meyvelerin püresini şeker yerine koyabilirsiniz.