Püf Noktalar

Yumurta Satın Alırken ve Saklarken Dikkat Edilecekler

Double yolk egg
  • Her gıda maddesinde olduğu gibi satın aldığımız yumurtaların ambalajlı ve markalı olmasına, etiket üzerinde üretim izninin olup olmadığına dikkat etmeliyiz.
  • Özellikle pazarlarda “Köy” yumurtası olarak satılan yumurtalarda, yumurtanın sarısına albenili renk kazandırmak için tavukların yemlerine katkı maddesi ekliyorlar. Ama kendinizin veya tanıdıklarınızın tavuklarının taptaze yumurtalarını tüketecekseniz ona sözüm yok.
  • Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmalıdır. Bundan 2 yıl öncesine kadar böyle bir zorunluluk yoktu. Ancak muhafaza şekli şimdilerde bakanlığın koyduğu bir zorunluluktur. Unutmayın Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
  • Yumurtanın kabuğu temiz, pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca yumurtanın çatlak ve kırık olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü çatlaklar arasından girip yumurta içinde gelişen mikroorganizmalar yumurtanın bozulmasına neden olurlar.
  • Satın alınan yumurtalar 1 ay içerisinde tüketilmeye çalışılmalıdır.
  • Yumurta buzdolabına yıkanmadan konulmalıdır. Çünkü yumurtanın üzerinde bizim göremediğimiz, yumurtayı dış etkenlerden koruyan bir tabaka bulunmaktadır. Yumurtanın yıkanmasıyla bu tabaka kaybolur ve yumurtadaki küçük gözeneklerden mikroorganizma girişi olur.
  • Yumurtanın konulduğu rafta başka hiçbir gıda maddesi yer almamalı, yer alıyorsa da tüketmeden önce yıkanmalıdır. Bu nedenle sık gördüğümüz alışkanlıklardan olan yarım limonun yumurtalar ile yan yana konulması hemen terkedilmesi gereken bir alışkanlıktır.
  • Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Örneğin bu konuda en çok yaptığımız hata arap veya ıslak kek olarak tabir edilen keklerde pişmemiş hamurdan ayrılan sıvının pişmiş keke sos olarak dökülmesidir. Sosta bulunan çiğ yumurta sağlığımız açısından riskli olabilir.