Tatlılar

Ramazanın hafif tatlısı Güllaç!

Ramazan ile özdeşleşmiş lezzet…

Kısacası Ramazan deyince Güllaç; Güllaç deyince Ramazan geliyor akla! Ramazanın hafif tatlısı güllacın tarifini vermeden olmazdı.

Ben bu kadar hafif; aynı zamanda da lezzetli bu tatlıyı neden hala sadece Ramazan’da tükettiğimizi anlayabilmiş değilim. Bence marketler bu lezzeti yalnızca Ramazan ayında satmak fikrinden derhal vazgeçmeli ve yıl boyuna yaymalı ki… Biz de mahrum kalmayalım bu güzellikten…

Güllaç sağlıklı beslenme açısından değerlendirildiğinde ramazana en uygun tatlılardan.Hamurlu, kremalı veya yağda kızartılmış bir tatlı yerine sütlü tatlıların yenilmesi dengeli beslenme açısından daha uygundur. Güllaç, sütlü,  yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen kuru yemişler ile besin kalitesi açısından son derece faydalı. 1 orta dilim güllaç enerji değeri olarak 1 dilim ekmek, 1 bardak süt, 1 meyveye eşittir.

Sütlü bir tatlı olduğu için kan şekerini diğer şerbetli tatlılara oranla daha yavaş yükselttiği için kilo kontrolü açısından nispeten daha masum bir tatlıdır. Tabii ki her lezzette olduğu gibi abartmamak koşulu ile. Kilo kontrolüne önem verenler tatlıyı iftardan 1-1,5 saat sonra yarım porsiyon şeklinde tüketmelidir. Yarım dilim güllaç yaklaşık 150 kaloridir.

Bakın bayram da yaklaşıyor. Gelin bu kez herkesin ikram ettiği şerbetli tatlılardan vazgeçin ve yaz mevsiminin de hatırına buzzz gibi Güllaç ikram edin sevdiklerinize… Üstelik yapımı çok pratik! Bu güzel tatlıyı yapmak yalnızca yarım saatinizi alacak. Ve iyi yanı ise pişirmeye gerek duyulmayan bir tatlı…

Bu özel tatlının 3 ana malzemesi var: Güllaç yaprakları, süt, şeker; lezzeti güçlendiren ve isteğe bağlı ilave malzemeler ise: Gül suyu; fındık, Antep fıstığı, file badem, ceviz; süslemek için şekerleme, kiraz veya vişne…

Güllaç İçin Malzemeler (12 Kişilik)

Ben bu tatlıyı lıngır lıngır süt içerisinde yüzer halde ve çok tatlı halde sevmiyorum. Bana göre iyi güllaç sütünü tamamen çekmiş, hafif dişe gelir kıvamda, kendini süt içerisinde kaybetmemiş olmalıdır. Bu türde Güllacı sevenler için iddia ediyorum  aşağıdaki ölçüler tam!

  • 1 paket güllaç yaprağı (12 yaprak)
  • 2 litre süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Gül suyu
  • Arasına koymak için fındık
  • Süslemek için toz antep fıstığı

 Yapılışı

  1. Öncelikle uzun ve derince bir borcama ihtiyacınız olacak.
  2. Süt ve şekeri karıştırarak karşımı ısıtın (Yaprakların ıslanması için ılıktan biraz sıcağa dönük)
  3. Karışıma istediğiniz ettiğiniz oranda doğal gül suyu ilave edin (Arzuya göre)
  4. Güllaç yaprağını seçtiğiniz borcamın zeminini tamamen öretecek şekilde elle kırın ve süt karışımından 2-3 kepçe her yanını ıslatacak şekilde dökün.
  5. 6.güllaç yaprağına gelene kadar işleme devam edin Güllaç yaprağını da aynı şekilde ıslatın ve 2 dakika kadar güllacın yüzeyinden tüm sütün çekilmesini bekleyin ki ilave edeceğiniz kuruyemiş sütte ıslanıp yumuşamasın.
  6. Süt çekilince araya bolca çekilmiş fındık serpiştirin. Ben ceviz tercih etmiyorum çünkü kararttığını düşünüyorum. Sizler çekilmiş fıstık veya file badem de tercih edebilirsiniz.
  7. Ardından tüm güllaç yaprakları bitene kadar işleme devam edin.
  8. En son yaprağı da ıslattıktan sonra tencerede kalan tüm sütü en son kata tamamen dökün.
  9. 3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.

Güllaç, diğer tatlılardan farklı olarak yapıldığı gün iyi oluyor. Ertesi gün fazlaca yumuşamış olabilir. O nedenle tüketeceğiniz gün yapmanızı öneririm. Cevizi üzerine kullanacaksınız servisten hemen önce serpin ki kararma yapmasın.

Faydalı Not: Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve ununun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilir.