Diyet Tarifler Tatlılar

Şekersiz Aşure

İçinde bulunduğumuz ay gereği bu günlerde en çok duyduğumuz tatlılardan biri de aşure. Çoğu kişinin severek yediği aşurenin tüketimi arttıkça sağlıklı aşure tarifi nasıl olur, şekersiz aşure yapmak mümkün mü gibi sorular da akıllara geliyor. Bu yazımızda hurma ve bal kullanarak yapılan şekersiz aşure tarifi vereceğiz hem de aşurenin kalorisi, sağlık yönü,  iyi bir aşurenin püf noktaları gibi konulara değineceğiz.

Diyet Açısından Aşure

Her ne kadar şekersiz aşure de yapsak da içinde kullandığımız kuru meyveler, bal, kuru yemişler elbette önemli kalori unsurlarından ancak kalorili diye geleneğimizin önemli bir parçası olan aşureyi tamamen hayatımızdan çıkarmak elbette mantıklı değil.

Burada önemli olan aşureyi kontrollü porsiyonlarda tüketmek ki bu günde 1 kâseyi aşmamak demek ve aşure ayı boyunca sınırlı miktarlarda tüketmektir.

Ve en önemlisi aşure bir ara öğün unsuru değil ana öğün  olarak değerlendirilmelidir Yani aşureyi öğlen veya akşam yemeyi yerine yemek uygun olacaktır.

Aşurenin Kalorisi Ne Kadar

Tarifemizde kullandığımız bal, aşureyi şekerli aşureden daha az kalorili yapmamaktadır. Yalnızca rafine şeker yerine bal kullanmak tatlının besleyiciliğini artırmaktadır. Bunu göz önünde bulundurursak ballı aşure de şekerle yapılmış aşure kadar kaloriye sahiptir. Yani 1 orta boy kasesi yaklaşık 350 kaloridir.

İyi Bir Aşurenin Püf Noktaları

Renginin kara olmaması gerekir. Bunun için buğdayın ilk haşlama suyu dökülmelidir, kuş üzümü gibi koyu renkli malzemeler önce haşlanmalı suyu dökülerek kullanılmalıdır. İncir gibi koyu renkli yemişler sınırlı miktarda kullanılmalıdır. Ceviz aşurenin içinde kullanılmamalıdır.

Aşırı koyu olmaması için kullanılan su miktarına dikkat edilmelidir. Tarifte verilen su miktarı kaynar su eklemek kaydıyla artırılabilir. Ayrıca haşlanan buğdaylar blender yardımıyla biraz ezilirse daha homojen yapı elde edilir.

Malzemeler denge içinde olmalıdır. Buğdayı çok yoğun diğer malzemeleri eder miktarda kullanılan aşureler yerken çok keyif vermiyor.

Aşurede malzeme bol olmalı mantığı ile de birbirine yakışmayan her malzeme eklenmemeli.

Malzemeler (20 kase için siz istediğiniz miktara kadar oranınca malzeme azaltabilirsiniz.)

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 bardak nohut
  • 1 bardak kuru fasulye
  • 200 gram 4’e bölünmüş kuru kayısı
  • 200 gram kuru üzüm
  • 150 gram 4’e bölünmüş kuru incir,
  • 150’şer gram fındık, yer fıstığı
  • 150 gram kabuğu soyulmuş hurma
  • 12 bardak sıcak su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı çam balı

Süsleme İçin

Süsleme sizin yaratıcılığınıza kalmıştır. Kırılmış fındık, dolmalık fıstık, ceviz, nar, kuş üzümü, toz fıstık kullanılabilir.

Yapımı

Bir gün Önceden Yapılacaklar

Buğdaylar bir miktar suda bir taşım kaynatılır ve kaynama suyu dökülür. Ardından yeniden 5-10 dakika civarı aşurede kullanılacak suda kaynatılır ve ağızı kapatılarak sabaha kadar bekletilir.

Kuru fasulye ve Nohutlar sıcak suya konur.

Hazırlık Aşaması

Kuru fasulye ve Nohut ayrı ayrı düdüklüde haşlanır ve süzülür.

Kuru üzüm,  kuru kayısı, kuru incir sıcak suda en az yarım saat bekletilir ve şişmesi sağlanır ardından kuru kayısı ve incir doğranır. Hurmalar sıcak suda bekletilince kabukları kolayca ayrılır. Kabuğu soyulan  ve çekirdeği çıkarılan hurmalar aşureye blenderdan geçirildikten sonra eklenmelidir.

Elma kullanılacaksa kabuğu soyulur ve küp küp doğranır ama elmalar konulmaya yakın soyulmalıdır yoksa kararır.

Yer fıstıklarının kabuğu soyulur ve yarıya bölünür

Fındıklar eğer büyükse yarıya bölünebilir.

Malzemelerin Buluşması

Bir gece önceden kaynama suyunda bekletilmiş buğdaylar blender yardımıyla biraz ezilir (Çok fazla değil, bu işlem dikkatli yapılmalıdır.)

Ezilen buğdaylar yeniden kaynatılır kaynayan karışıma sırasıyla nohut, kuru fasulye eklenir harmanlanması için biraz daha kaynatılır. Bu aşamada su az gelmişse kaynar su ilave edilebilir.

Aşurenin altı kapatıldıktan sonra süt, kuru meyveler ve kuruyemiş, bal eklenir.