Püf Noktalar

Bahar Yorgunluğunu Doğru Beslenme İle Yenin

Önümüz sonbahar, yalnızca beslenmenizi düzenleyerek bahar yorgunluğunun önüne geçebileceğinizi biliyor muydunuz?

Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artmakta ve bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınmaktadır. İyon değişiklikleri,  yorgunluk belirtilerine yol açmaktadır. Ayrıca Sonbaharın gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıklara yakalanma riski artar.

yorgunluk

Meyve ve Sebze Tüketimini Artırın

meyve-ve-sebze

Sebze ve meyveler bahar döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemlidir. Bahar yorgunluğunun nedeni bir mineral eksikliği de olabilir, özellikle bayanlarda demir eksikliği bu semptomların oluşmasını tetikler.

Beyazlara Son

Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi gıdaların glisemik indeks değerleri yüksektir. Bunların yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış, glisemik indeks değeri düşük yiyecekleri tercih edin. Çünkü yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir ve bu durum da sizde halsizlik, yorgunluk yaratabilir.

Vitaminlerden Destek Alın

B grubu vitaminleri bahar aylarında yaşanan stresi azaltabilir. Bu nedenle günlük beslenmemizde B grubu vitaminlerine yer vermekte yarar var. Tam tahıllı ekmekleri, kuru baklagilleri, et ürünlerini,  süt ve süt ürünlerini, yeşil yapraklı sebzeleri beslenmenizden ihmal etmeyin.

Bahar aylarında bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek, vücudumuzun çevrenin zararlı etkilerine karşı korumak için antioksidan alımına dikkat etmeliyiz. A, C, E vitaminlerinden selenyum, çinko gibi minerallerden yüksek oranda antioksidan alabiliriz.

A vitamini içeren besinler: süt, peynir, yumurta sarısı, kuru kayısı, havuç, balık, roka ve tere.

C vitamini içeren besinler: turunçgiller, brokoli, çilek, maydanoz, roka, tere, kırmızı dolmalık biber.

E vitamini içeren besinler: bitkisel yağlar, ceviz, badem, tereyağı, brokoli, kivi ve muz.

Selenyum içeren besinler: ceviz, kırımızı et, kepekli unlar ve yiyecekler, süt ürünleri, sebze ve meyveler

Çinko içeren besinler ise: arpa, peynir, kepekli ekmek, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, ay çekirdeğidir.

Gece Yemeğe Son Verin

Geceleri ağır ve yağlı yemek yememeye özen gösterilmelidir.

Kafein Tüketimini Azaltın

Kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik etkisinden dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildirler ve su yerine tüketilemezler. Kafein idrar yoluyla vücuttan sıvı kaybına sebep olacağından tüketim miktarı artıkça vücuttan sıvı kaybı da artacaktır. Bu nedenle kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın, yerine su, ayran, süt ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih etmeye özen gösterin.

Bol Su İçin

Tüketilen su miktarı artırılmalıdır.

Tuzu Azaltın

Baharda hormonların çalışmasında düzensizlik görülebilir. Hem hormonlar hem de hava değişimleri vücutta su tutulmasına neden olabilir. Ödem de yorgunluk nedenlerinde biridir. Bu nedenle yemekler az tuzlu tüketilmelidir.

Her Daim Egzersiz

Düzenli olarak haftada 3 gün 45 dakika süreyle yapılacak tempolu yürüyüşü içeren aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Düzenli Uyku Şart

papatya

Uyku kaliteniz arttıkça yorgunluk hissiniz de azalacak, daha enerjik olarak uyanacaksınız. Bunun için yatmadan önce rezene, papatya gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.