Püf Noktalar

Okul Çağında Beslenme ve Beslenme Çantası Önerileri

Uzun bir yaz dönemi geride kaldı ve okullar açıldı. Her gün ne pişireyim? Sorusuna yeni bir soru daha eklendi: Beslenme çantası?

Tatil sonrası değişen uyku düzeni, yeni beslenme saatleri ve düzenine uyum için anne babalara önemli görevler düşüyor. Çocuk beslenmesinde çocuğun yaşına ve kilosuna uygun bir beslenme düzeni benimsenmelidir. Dengeli ve yeterli beslenme, sağlık problemlerinin önüne geçeceği gibi çocuğunuzun zihinsel gelişimini destekleyerek ders başarısına önemli katkılar sağlayacaktır.

Çocuğunuzun öğünlerini ders ve teneffüs saatlerine göre planlayın. Gün içinde mutlaka 3 saat aralıklarla günde 5 öğün şeklinde beslenmesini sağlayın. Beslenme çantasına hazır değil, evde yapılmış gıdalar koyun. Evden çıkmadan önce mutlaka kahvaltısını yaptırın Ve en önemlisi çantasına su koymayı unutmayın!

Kahvaltıyı Atlamayın kahvalti

Öncelikle kahvaltı bir çocuğun beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Araştırmalar, okula kahvaltı ederek giden çocukların başarısının, kahvaltı etmeyenlere oranla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Kahvaltı yapmamak kadar, sabah öğününü pastane ürünleri veya abur cuburlarla geçiştirmek de son derece yanlıştır. Kahvaltı mutlaka evden çıkmadan önce yapılmalı.

Kahvaltıda tam tahıllı ekmek, yumurta, süt, peynir gibi besinlere hemen her gün yer verilmelidir. Ancak bir yiyeceğinin her gün aynı yöntem ile pişirilmesi çocukta bıkkınlık yaratabilir. Örneğin yumurta için konuşmak gerekirse yumurtanın her gün haşlamasını yapmak yerine diğer günlerde sahanda, peynirli omlet, sebzeli yumurta gibi formlarını sunmak faydalı olacaktır. Veya her gün beyaz peynir yedirmek yerine peynirin labne, süzme peynir, tulum gibi türleri kullanılabilir. Ancak eritme (krem) peynirlerin ve kaşar peynirinin diğer çeşitlere göre çok daha katkılı olduğunu unutmamak gerekiyor.  Ayrıca sucuk, salam, sosis gibi ürünlere kırmızılığını ve lezzetini veren ve koruyucu amaçlı eklenen nitrit isimli katkı maddesinin aşırı tüketiminin zeka geriliğine yol açtığını mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Örnek Kahvaltı Menüleri:

  • 1 dilim labne peynirli ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 bardak portakal suyu
  • Sebzeli omlet, zeytin, 1 dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, ıhlamur
  • 1 dilim ekmek, 1-2 dilim peynir, zeytin, 1 tatlı kaşığı reçel, 1 bardak süt

Ana Öğünlersandvic

Okul için beslenme çantası hazırlarken ana öğünlerde açık süt, sütten yapılmış tatlılar gibi soğukta saklanılmadığı durumlarda çabuk bozulacak besinlerin beslenme çantasına konulmasından kaçınılmalıdır. Konulan yiyeceğin çocuk tarafından rahat tüketilebilir olmasına özen gösterilmelidir.

Ana Öğün İçin Beslenme Çantası Önerisi:

  • 1 adet tam buğday unlu peynirli, sebzeli sandviç, 1 bardak karışık meyve suyu veya meyveli süt, 1 avuç kuruyemiş
  • 1 kase bol sebzeli makarna, 1 ayran, 1 meyve
  • Margarinsiz tavuklu poğaça veya tavuklu sandviç, 1 ayran, kuru meyve

Ara Öğünler de Önemli

Ara öğün için beslenme çantası hazırladığınızda ev yapımı ürünler koymaya özen gösterin. İçecek tercihine de özellikle dikkat edilmeli. Masum gibi görünen ama zararlı etkileri olan, boş ve fazla kalori içeren asitli içecekler ve toz halinde olan meyve suları yerine, su, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Çikolata ve şeker yerine, evde yapılmış meyveli süt veya meyveli yoğurtlar tercih edilmeli.

Ara Öğün İçin Beslenme Çantası Önerisi:

  • Ev yapımı az şekerli kuru meyveli kurabiye veya 1 dilim meyveli kek, 1 kutu süt
  • 1 küçük börek, 1 küçük kase meyveli yoğurt
  • Çeyrek veya yarım simit ile yapılmış tost, 1 bardak portakal suyu

Çocuğunuzun düzenli beslenmesini sağlamak için şunlara dikkat etmelisiniz:

ÇOCUĞUNUZUN YEME MİKTARINI KIYASLAMAYIN

Okul çağı çocuklarında sık karşılaşan bir durum da iştahsızlıktır. Ailelerin yaptığı en büyük hatalardan biri başka çocuklarla kendi çocuklarını kıyaslamaktır. Kesinlikle çocuklar birbiriyle kıyaslanmamalıdır; zira boy ve kilolar yaşlarına uygun aralıklarda gelişiyorsa problem yok demektir.

ABUR CUBURU KISITLAYIN

abur-cubur

Bu gibi durumlarda aile, çocuklara yiyeceklerin faydalarını ısrarcı olmadan anlatmalı, evde ve okuldaki yemek saatleri planlanmalı. Abur cuburlar sınırlandırılmalı; haftada 1-2 kez belli ölçülerde yemeğe izin verilmeli, evdeki herkesin örnek olması açısından evdeki yemek alışkanlıkları düzenlenmeli, en az 1 öğünde sebzeye yer verilmelidir.

 

ic-resim

KÜÇÜK HİLELER YAPIN

Çocukların sevmediği yiyeceklerin görünümünü, sunumunu ve şekillerini değiştirerek yemesi ve zevkli bir hale getirilmesi de tüketimi artıracaktır. Kullanılan çatal, kaşık ve tabakların renkli seçilmesi de yemek isteğini artırabilir. Çocukların genellikle sevdiği makarna, börek ve çorbaların içine bol sebze katarak, sebze tüketimleri artırılabilir. Meyveleri, birkaç çeşitten oluşan meyve salatası şeklinde veya süte veya yoğurda katarak yemeleri sağlanabilir. Yemeklerin miktarları konusunda da zorlama yapılmamalı, çocukların ne kadar yiyecekleri kendi kararlarına bırakılmalıdır.