Besinler ile İlgili Bilgiler Püf Noktalar

Mevsimi Dışında Balık Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Avlanma mevsiminin bitmesine ve taze balıklardan mahrum kalmamıza çok az kaldı… Ancak bu balık tüketemeyeceğimiz anlamını taşımıyor. Yeni av mevsimi başlayıncaya kadar kesintisiz şekilde balık keyfinize devam etmek istiyorsanız severek tükettiğiniz balık türlerini şimdiden derin dondurucunuza koymaya başlayın… Tabii ki gıda zehirlenmesi vakasıyla karşılaşmamanız ve balıkları taze balık lezzetinde tüketebilmeniz için saklamada dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var.

Öncelikle balıkları birkaç gün içinde tüketecekseniz dondurmaya gerek yok çünkü eğer taze ise balıklar buzdolabında yani 0-5 derecede 3 güne kadar tazeliklerini koruyabilirler.

Bu noktada bir balığın taze olduğunu anlamak için bazı püf noktalar var:

Taze balık nasıl anlaşılır

  • Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanır ve içeri çöker.
  • Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk kahverengiye döner.
  • Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça dersinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elimize pulların gelmemesi gerekir.
  • Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda et yumuşak ve peltemsi olduğundan iz kalır.
  • Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca ekşimsi asit kokusu yaymaya başlar.
  • Çiftlik balıklarını tercih etmeyin. Doğal beslenmedikleri için Omega-3’ü az miktarda içerirler tatları da yavandır.

Buzdolabında Saklamada Dikkat Edilecek Hususlar

Özellikle son yıllarda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan no-frost buzdolaplarında sistem hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Bunu önlemek için ya kapaklı kaplarda dolapta muhafaza etmemiz ya da balığın üzerine bez veya Alüminyum folyo örterek muhafaza etmemiz uygun olur.

Buzlukta Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mevsimi Dışında Balık Tüketirken ve Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler.

  • Daha uzun süreli saklamalar için buzdolaplarının -18 derecelik deep-freeze’leri kullanılmalıdır.
  • Deep-freeze’lerde saklama süreleri hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için 3 ay;
  • Adedi 250-300 gram olan çipura, lüfer gibi büyük balıklar için 5 ile 6 ay;
  • Daha büyük balıklar için ise 6 ile 8 aydır.
  • Bu süreleri kontrol edebilmemiz için balıkları buzluğa koyduğumuz tarih çok önemlidir. Bu nedenle her seferinde yiyebileceğimiz miktarda balık önce buzdolabı poşetine yerleştirilmeli ardından üzerine koyduğumuz tarihin yazdığı bir etiket yapıştırılmalıdır.
  • Balıklar dondurulmadan önce temizlenmelidir. Ancak hamsi, sardalye ve gümüş gibi küçük balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir.
  • Dondurma esnasında balığı şoklarsanız balığın dokusu daha az zarar görecektir. Bunun için balığı deep-freeze’e attıktan 3-4 saat sonra çıkarıp doldurduğunuz suyun içerisine daldırıp çıkartmak ve sonra tekrar deep-freeze’e atmaktır. Balığın üzerinde oluşacak ince buz tabakası balığı korumada çok faydalı olacaktır.
  • Dondurulup çözündürülen balıklar her ne surette olursa olsun yeniden dondurulmamalıdır. Yani bir balığın en fazla 1 kere dondurulması gerekir. Bu nedenle yenilebilecek miktarlarda balıklar porsiyonlanmalı ve öylelikle dondurulmalıdır.
  • Balıklar çözündürülürken ya çok yavaş veya çok hızlı çözündürülmelidir. Yavaş çözündürme için 1 gün önceden buzdolabının alt kısmına koyma, hızlı çözündürme içinse mikrodalga fırın tercih edilmelidir. Çözündürme, oda sıcaklığında veya su içinde yapılmamalıdır.

Çözündürme tekniğine uygun şekilde çözündürülen balıklar istenildiği gibi pişirilerek (buğulama, fırın, ızgara) yenilebilir. Sağlıklı beslenmeler 🙂pişmiş balık