Diyet Tarifler

Yulaflı Diyet Sütlaç

Diyette iken tatlı ihtiyacını karşılamak için düşük kalorili ve sağlıklı alternatifler bulmak önemlidir. Yulaflı diyet sütlaç, düşük kalorisi, yüksek besin değeri ile iyi alternatiflerden birisi…

Malzemeler (2 Kişilik)

  • 2 su bardağı yarım yağlı süt
  • 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı pekmez

Süslemek ve Üzeri İçin

Ceviz, tarçın, mevsim meyveleri (Nar, elma dilimleri, çilek, vişne gibi) , arzuya göre Hindistan cevizi

Yapılışı

  • Süt ve yulaf karışımı yulaflar yumuşayıncaya dek pişirilir. Bazen yulafın cinsine göre koyu bir kıvam elde edebilirsiniz bu durumda istediğiniz kıvama gelinceye dek süt ilave edebilirsiniz.
  • Piştikten sonra altını kapatın pekmez ve vanilyayı ekleyin.
  • Servis kaselerine aldıktan sonra ceviz, tarçın, meyve veya Hindistan cevizi ile süsleyin

IMG-20160305-WA0005

Tatlının Kalori ve Besin Değeri

1 kase sütlaç 280 kalori iken diyet sütlaç 180 kaloridir. 100 kalori ise yarım saat tempolu yürüyüş demektir 😉

Yulaf proteini soya proteini ile eşit kaliteye sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yulaftaki proteinin süt, et ve yumurta kadar değerli olduğu ortaya konmuştur.

Yulafla Beslenmenin Sağlığa Faydaları

Yulaf ezmesi

Kolesterol: Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği diyette önemli lifi kaynaklarıdır. Bu lifin yarısı çözünür ve yarısı çözünmez liflerdir. Yulafta bulunan çözünür lif, tek bileşenli beta-glukan, kan kolesterol düşürücü etkili olduğu kanıtlanmış olan çözünebilir bir liftir. Yulaf, tüm kolesterol düşürücü ilaçlar gibi bol egzersiz ile birlikte ele alındığında, düşük yağlı, yüksek lifli diyetin parçası olarak tüketildiğinde etkilidir.

Yeni bir araştırmaya göre, beta glukanın, insan bağışıklık hücrelerinin yeteneğini artırarak daha hızlı iyileşme sağladığı keşfedilmiştir.

Bağırsaklar ve Kabızlık: Yulafta yüksek lif içeriği mevcut olduğundan bağırsak kanserini önlemede yararlı olduğu belirtilmektedir.

Lif kaynağının tedavi edici bir diğer özelliği de düzenli kullanımda kabızlık sorununa yardımcı olmasıdır. Yulafta hem çözünür ve çözünmez lif yüksek oranda mevcuttur. Çözünmez lif suda çözünmez. Bu süngerimsi birçok kez kendi ağırlığı kadar sıvı emer ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Sinir Sistemi: İyi bir protein kaynağı olmak dışında, yulaf, E vitamini, çinko, bakır ve demir ihtiva etmektedir. Bu minerallerin etkili bir anti-depresan olarak hareket ettiği kanıtlanmıştır. Yulaf, vitamin B kompleksleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyumu çok yüksek seviyede içerir. Tüm bu vitamin ve mineraller sinir sistemi için çok gereklidir.

Kilo Verme: Yulaf, yapısındaki çözünür lifler sayesinde kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Çözünür lifler insanın sindirim sürecini yavaşlatabilir ve uzun süre dolgunluk hissi sağlar. Yeni bir araştırmaya göre 2-18 yaş arası çocuklarda alınan yulaf ezmesi obezite riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Diyabet: Düzenli kullanımda yulaf, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kanser: Yulaf kanser gibi kronik hastalıklardan vücudu koruduğu düşünülen fitokimyasallar (bitki kimyasalları) içermektedir. Yulafta lignan adı verilen fitoöstrojen bileşikler, meme kanseri gibi hormonlara bağlı hastalıkların riskini azaltması ile bağlantılı bulunmuştur.

Kalp: Sık sık tüketildiği takdirde, kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Kan Basıncı(Tansiyon): Bütün bir yulaf günlük porsiyonda zengin olarak kullanılırsa hipertansiyon veya yüksek kan basıncı azaltır ve böylece anti-hipertansif ilaç ihtiyacını azaltır. Bilindiği gibi hipertansiyon kalp ya da beyin üzerine ciddi etkileri bulunmaktadır.

Enerji: Yulaf, diğer tahıllar gibi enerji ihtiyacını karşılamak için kalori sağlayan bir karbonhidrat kaynağı olarak öncelikle değerlendirilir.