Tüyolar

Kilo Vermeniz Durduysa veya Yavaşladıysa Ne Yapmalısınız?

Diyete ilk başlanılan zamanlarda genellikle daha hızlı kilo verilir. Hele ki ilk diyettinizse, yaşınız gençse, metabolizma hızınız yüksekse… Ancak kilo vermeye devam ettikçe öyle bir noktaya gelirsiniz ki ne yaparsanız yapın o kiloyu bir türlü yenemezsiniz. Kısacası kilo vermeniz durur veya yavaşlar ve o noktada bir şeyler yapmanız gerekir artık.

Bu nokta aynı zamanda tehlike de barındırır çünkü genellikle bu noktaya gelenlerin diyete karşı sabrı tükenir. Çünkü artık zaten baştan beri sabır gösterdiği bir şeyden artık sonuç alamadığını hissetmeye başlamıştır. İşte bu noktada yapılması gereken sabırla programa devam etmektir.

Kilo vermenizin durması veya yavaşlaması durumunda panikleyerek kendinizi aç bırakmak çözüm değildir. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız daha da yavaşlar ve fazla kilo alma riski doğar.

Kilo vermenizin durması veya yavaşlamasının çeşitli nedenleri olabilir. İşte o nedenlerden en çok rastlananları:

Kilo Verdikçe Metabolizmanın Yavaşlaması

Eski zamanlarda besine ulaşmak günümüzde olduğu gibi kolay değildi. Bu nedenle vücudumuz hep alınan fazla kaloriyi yağ olarak depolamayı öğrendi.

Siz, kilo verme sürecine girdiğinizde almaya alışık olduğunuz kalori miktarını düşürüyorsunuz. Başlarda güzel kilo kaybediyorsunuz. Ancak bir süre sonra, vücudunuz bu durum karşısında endişelenmeye başlıyor. Metabolizmayı yavaşlatarak kilo kaybının önüne geçmeye çalışıyor.

O zaman vücudumuza gerçeği anlatma vaktidir. Vücudunuza merak etme açlıktan ölmeyeceğiz mesajını vermeniz gerekiyor. Haftanın 7 gününe yayabileceğiniz 3 farklı içerikte menü yaratmalısınız. Haftanın ilk dört günü için düşük karbonhidratlı ve düşük kalorili menüleri tercih etmelisiniz. Bu düşük kalorili ve düşük karbonhidratlı günün ardından iki gün kalori ve karbonhidrat alımınızı bir tık arttırın. Günde bir çeşit meyve tercih etmek yerine ikiye çıkartın. Haftanın dört gününü sağlam diyetle, iki gününü nispeten daha normal bir seviyede geçirdikten sonra haftanın yedinci günü sizindir.

Metabolizma hızlandıran çay tarifi  veya Metabolizma hızlandırmanın yolları yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Yanlış Kilo Hedefi

Sadece boy uzunluğunuza bakarak ve yıllar önce sahip olduğunuz kiloları düşünerek ulaşmanız kiloyu hesaplıyorsanız yanlış yoldasınız.

İdeal kilo, yaşınıza, kas ve yağ oranınıza, menapoz döneminde olup olmamanıza göre değişir.

O nedenle ideal kilonuzu saptamada pek çok faktörü göz önünde bulundurun ve gerekirse bir beslenme uzmanından destek alın.

Daha Önce Yapılan Yanlış Diyetler

Çeşitli çalışmalarda gençlik döneminde yüksek proteinli, düşük yağ ve karbonhidratlı, çok düşük kalorili diyet yapan grupla yüksek lifli ve dengeli diyet yapan grup, yetişkinlik dönemlerinde karşılaştırıldığında ilk grubun daha kilolu ve yağ oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.  Bu nedenle sakın diyetlerinizi yanlış planlamayın. Unutmayın her şeyin başı denge. Diyetteyken de dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edin.

Kilo Kaybetme Hızı, Hedef Kilonuza Yaklaştıkça Azalabilir

Hedefe yaklaştıkça kilonuzu korumak için daha az kalori almanız gerekebilir. Aslında vücut ağırlığınız azaldıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori de azalır. Buna rağmen yediklerinizi azaltmadan kilo vermek istiyorsanız diyetinizi egzersizle destekleyebilirsiniz.

Yeni Bir Şeyler Deneyin

Baştan beridir yanı programı uyguladıysanız belki de bazı değişiklikler gerekiyordur. Örneğin öğünlerinizin yanı sıra metabolizma hızlandırıcı besin ve çayları deneyin. Akşam öğününü daha da azaltıp ara öğünleri bir miktar artırın. Egzersizleri artırın.

Karın bölgenizde toplanan dirençli yağları eritmekte yeşil çaydan faydalanabilirsiniz.

Kendinize Ödüller Vermekten Kaçınmayın

Haftada 1 kere çok aşırıya kaçmadan sevdiğiniz yiyecekler ile kendinizi ödüllendirmek vücudunuzun stresini azaltacaktır. Çünkü vücut strese girdiğinde de kilo vermek yavaşlayabilir. Tabii bu ödüllerde porsiyon büyüklüğüne ve seçtiğiniz besine dikkat etmeniz önemli. Örneğin canınız tatlı mı istiyor yaş pasta yerine kazandibi, muhallebi, sütlaç yiyin. 1 kase değil yarım kase yiyin. 1 büyük pizzanın hepsini yemek yerine ince hamurlu 2 dilim pizza yiyin.

Tartıdaki Farklar Neden Olabilir?

Peki bırakın zayıflamayı ben bir artı bir eksi görüyorum tartıda mı diyorsunuz? Dün sabah tartıldım 52 kiloydum bugün bir baktım 53 ‘üm veya 1 saat önce tartıldım şimdi 1 kilo almışım bile mi diyorsunuz. Unutmayın bizler robot olmadığımız gibi vücudumuz da robot değil. O nedenle yapmanız gereken en önemli şey haftada 1 kere tartılmak. Her gün tartılmak sizi strese sokmaktan başka bir işe yaramaz.

Tartıdaki farklılıkların nedeni şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle kadınların hormon salgıları özellikle adet öncesi vücutta yaşanan değişiklikler vücut ağırlığını doğrudan etkiler.
  • Bağırsak hareketlerindeki değişiklik bir sabah tartınızı etkiler eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız 400 – 900 g fark hissetmeniz normaldir.
  • Eğer suyu az içip tuzlu bir şeyler yediyseniz vücutta ödem yani su tutulması meydana gelir bu yüzden vücut ağırlığınız artmış gibi görünür.
  • Uzun uçak yolculuğu yaptıysanız basınç farkı ve hareketsizliğe bağlı ödem olabilir.
  • Alkol alıp ertesi sabah tartıya çıktıysanız da ani değişiklikler görmeniz çok normaldir. Dengeli beslenip bol su içtiğinizde birkaç gün içinde düzelir.