Çocuk Beslenme

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirerek Hastalıktan Korunmasını Sağlamak İçin Öneriler

Çocuğunuz veya bebeğiniz çok sık mı hasta oluyor? Elbet yapının etkisi var ancak doğru ve dengeli beslenme ve bazı püf noktalara dikkat ederek hastalığa yakalanma sıklığını azaltabilirsiniz. Bunun için ise en önemli şey bağışıklık sistemini güçlendirmek. Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi hem çocuğunuzun hastalıklara yakalanmasının önüne geçilmesi hem de yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşır.

Peki, çocuklarımızın bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Anne Sütü

Bağışıklık sistemini güçlendiren birinci besin anne sütüdür. Bebeğinizi en az 12 ay, mümkünse 24 aya kadar emzirin. Anne sütü içinde bebeğinizin vücudunun hastalıklara karşı savaşmasını sağlayan  tüm antikorları içerir. Bebeğinizin ilk günlerinde bu madde sütünüzün içinde yoğun miktarda bulunur ve bebeğinizin en hassas olduğu bu dönemde onu mikroplardan ve bakterilerden korur.

Aşılar

Çocuğunuz aşılarını eksiksiz yaptırın. Doğumdan 6 yaşına kadar olunması gereken aşılar
Hepatit A ve B, Rotavirüs, Difteri, HİB, zattüre, çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeğidir. Aşıların takvimini çocuk doktorunuz veya aile hekiminizden öğrenebilirsiniz.

İlaç Kullanımı

Doktorunuza danışmadan bebeğinize ilaç, özellikle de antibiyotik içirmeyin. Gereksiz kullanılan antibiyotikler sadece mikropların bu antibiyotiğe direncini arttıracak ve antibiyotiğin bir sonraki kullanımında etkisini azaltacaktır. Aynı zamanda pek çok ilaç, bebeklere son derece zararlı olabilecek yan etkiler içermektedir. Bundan dolayı bebeğinize herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Hijyen

Ellerini düzenli ve sık yıkamasını sağlayın. Ellerin sık yıkanması birçok enfeksiyon hastalığından korunmada en önemli koruyucu mekanizmadır. Bir yandan da fazla steril ortam çocuklarda bağışıklık sistemini zayıflatır. Çamaşır suyu gibi maddelerle evin sık sık temizlenmesi çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesini engeller. Çocuk ne kadar çok yaşadığı çevreyle ilişkide ise, yaşıtları ile oynuyor, toprakla oynuyor ise o kadar bağışıklık sistemi güçlenir.

Düzenli Beslenme

Düzenli beslenmeye önem verin. Çocuğunuzun karnını doyurmak adına makarna, pilav gibi besin değeri düşük gıdalara yönelmeyin. Sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyi tercih edin. Çocuğunuz hazır paketlenmiş gıdalardan fast food tarzı beslenmeden uzak tutmaya çalışın.

Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Beslenmede Mutlaka Yer Verilmesi Gereken Besinler

Tereyağı

Tereyağı, gelişim için en iyi yağ türlerindendir. İyi bilenen bir antioksidan olan bu yağ, vücuttan gereksiz maddelerin atımına yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği bolca E vitamini ile bağışıklık sisteminde görev yapan hücrelerin zar yapısını kuvvetlendirir. Bu nedenle kahvaltılarınızdan ve yemeklerinizden tereyağını eksik etmeyin.

Minimum Şeker Tüketimi

Fazla şeker tüketimi, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Aynı zamanda obezite gibi sağlık sorunlarına yol açarak vücudun direncini azaltır. Bundan dolayı günlük şeker tüketimini limitleyerek, alınan şekerin de mümkün olduğu kadar doğal kaynaklardan (meyve) geldiğinden emin olun.

Kuruyemişler

1 yaşından itibaren bol bol fındık, ceviz, badem gibi yemişlerden yemesini sağlayın. Bu tür besinlerin boğulma riski yaratmaması için onları öğüterek mamalarda kullanabilir.

Süt ve Süt Ürünleri

1 yaşından itibaren her gün iki bardak süt içilmesi, hem bağışıklık sistemi hem de çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Önemli bir kalsiyum deposu olan süt dışında yoğurt gibi süt ürünleri de içerdiği vücuda yardımcı probiyotik bakteriler ile bağışıklık sistemine pozitif bir katkıda bulunmaktadır.

Fermente Gıdalar

Floranın güçlenmesi için erkenden yoğurt gibi fermente gıdalara başlanması.6-7. ay gibi yoğurda başlanması uygundur. Kefir de bebeklikten itibaren azar azar verilebilir. Bu şekilde bebeğin bağışıklık sistemi güçlenir.  Tarhana da önemli fermente gıdalardandır.

Meyve ve Sebze Tüketimi

Bebeğinizin düzenli sebze ve meyve yemesini sağlayın. Bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin ve mineraller en yoğun olarak taze sebze ve meyvelerde bulunur.

Bunun dışında aşağıdaki besin öğeleri bir çocuğun gelişimi için önemlidir. Bu besin öğeleri neymiş? Hangi kaynaklardan alınırmış bakalım…

Selenyum:  Selenyum; karides, mantar, dana ve kuzu ciğeri, somon ve ton balığında bulunur.

A vitamini: Greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması gibi turuncu renkli besinlerde ve kırmızı lahana, pancar, kırmızı turpta bol miktarda karoten bulunmaktadır..

C vitamini: Hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Bu vitamin en çok çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerde bulunmaktadır. Ayrıca zerdeçal ve zencefil C vitamini kaynaklarıdır. Zerdeçal ve zencefili tek başına yedirmekte zorlanabilirsiniz o nedenle bunları yoğurda veya çorbaya karıştırabilirsiniz.

E vitamini: Bağışıklık sisteminin korunması için olmazsa olmazlardan olan E vitamini de; kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunmaktadır. Bebeğinize yaptığınız mamalara zeytinyağı ilave etmeyi unutmayın.

Çinko: Çinko elementinin de savunma mekanizmasında önemli rolü vardır. Bu nedenle son yıllarda çinko preparatları çok satanlar listesinde yer almaktadır. Oysaki çocuğunuz, her gün tükettiği gıdalardan kendisi için gerekli olan çinkoyu alabilir. Örneğin; 100 gr ette (3 köfte) 9 mg, pişmiş nohutun 100 gramında 1.4 mg çinko bulunmaktadır. 1-3 yaş arasındaki bir çocuğun 3 mg çinkoya ihtiyacı olduğuna göre, sadece 1 köfte tüketen bir çocuk bile çinko ihtiyacını rahatlıkla karşılamış olacaktır.

Demir: Demir; et, pekmez, ciğer, yumurta, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur.

D vitamini: savunma sistemi için gerekli vitaminlerdendir. Güneşin çok yakıcı olmadığı saatlerde güneşe çıkmak D vitamini seviyesini normalleştirecektir.

Omega-3: Omega-3 alımı için haftada 2 defa deniz balığı tüketmeyi unutmayın. Eğer türlü nedenlerden dolayı bu miktarda balık tüketemiyorsanız, doktorunuza danışarak bebeğinize piyasada bulunan Omega-3 desteklerinden verebilirsiniz. Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemine yararı son derece fazla olmakla beraber kalp ve damar sağlığına yararı da yaygın olarak bilinmektedir. Ayrıca avokado da iyi bir omega 3 kaynağıdır.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın