Bebek Beslenme

1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler

Biliyoruz ki çoğu anne için bebeğini anne sütü dışındaki besinlerle tanıştırmak oldukça heyecan vericidir. Bu sebeple anneler bazen sabırsız davranıp bebeğini her türlü besinle bir an evvel tanıştırmak ister. Ancak bazı besinlerin bir yaşın altındaki bebeklere verilmesinden kaçınılmalıdır. Bu yazımızda bu besinlere değineceğiz.

Öncelikle unutulmamalıdır ki özellikle bir yaşın altındaki bir bebek için en mükemmel besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre biçimlenir ve bebeğe özgüdür. Bu nedenden dolayı uzmanlar, bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesini, 6. ayın bitiminden sonra ise ek besinlerle birlikte 2 yıl anne sütü verilmesinin yararlı olduğunu belirtiyorlar. Ancak bebeğin ek besinlerle tanışmasını çok fazla geciktirdiğinizde bu kez de adaptasyon sorunları meydana geliyor ayrıca bebeğin mevsime özgü besinlerle beslenmesi vitamin ve mineral dengesini sağlaması açısından oldukça önemlidir.

1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler

Bal

Tüm yararlarını bir yana koyarsak bal, botulinum toksini üretme ihtimaline sahip bir bakteri olan Clostridium Botulinum içerir.  Aslında Botulinum zehri, dünyanın bildiği en güçlü zehirlerinden biridir. Botulinum sporlarına günlük hayatımızda pek çok yerde rastlanır. Bir yaşından büyük insanlar genellikle botulinum sporlarını yutsalar dahi sindirim sistemleri bununla baş edebilir. Fakat bir yaşın altındaki bebekler için olgunlaşmamış gastrointestinal sistemleri olduğu için zehirli olabilir.

Yumurta akı

İçerdiği proteinler nedeniyle alerjik etkisi olabilir. 9 aydan sonra yumurta sarısı verilebilir.

İnek sütü

İnek sütü de alerji riski taşır. 1 yaşına kadar direkt içirilmemelidir ancak yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir.

Çikolata, kakao

Bu ürünler kafein içerir ve kafein bebeğinizi huzursuz yapabileceği gibi kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimini engelleyerek yetersiz beslenmeye neden olur.

Çilek, domates, fıstık ezmesi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar

Çocuklar ancak 1 yaşından sonra alerjik besinlerle baş etmeyi öğrenir. 1 yaşından önce bu besinleri vererek bağışıklık sistemlerini yormanın anlamı yoktur.

Kabuklu Deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri (ıstakoz, yengeç,karides) bebeklerde alerjiye neden olabilir. Yalnızca balık çeşitleri 9 aydan sonra verilebilir.

Şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk…)

Bu ürünler koruyucu ve renklendirici madde olarak nitrit içermektedir. Nitrit bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından olumsuz etkiler barındırır. Yalnızca bir yaş altında değil gene olarak çocuklara bu yiyecekler çok fazla miktarda verilmemelidir.

Konserve ve dondurulmuş gıdalar, Turşular

Konserve gıdalar ve turşu, yüksek tuz içeriği nedeniyle verilmemelidir. Dondurulmuş gıdaların katkı maddesi içerdiği kesinlikle yanlış bir bilgidir. Ancak ister istemez vitamin kaybı olmaktadır. Bu nedenle donmuş besinler yerine mevsimine uygun taze besinler daha faydalı olacaktır.

Katkılı, tuzlu, salçalı, baharatlı hazır gıdalar

Çocuklara 1 yaşından önce verilen tuz damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyona neden olabilir.   Bebeklik döneminde aşırı tuz, yani sodyum tüketimi kan basıncını yükselterek aort ve koroner damarlarda erken dönemde değişikliklere ve dolayısıyla kalp, damar ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlar.

Kuruyemiş, patlamış mısır, sakız

Bu tür besinler boğulmaya neden olabilir.  4 yaş öncesi genellikle tehlikelidir.

Tüm diyet ürünleri (aksi doktor tarafından belirtilmedikçe)

Diyet ürünler tatlandırıcı içerdikleri ve tatlandırıcılar da kimyasal etkileri nedeniyle verilmemelidir.

Ek Besinlere Başlarken Göz Önünde Bulundurulması Gereken Diğer Faktörler

1.Mevsimine Uygun Gıdalar Verilmelidir:

Sonbahar-Kış mevsiminde bal kabağı, patates, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz, pazı, ıspanak gibi sebzelere; elma, ayva, muz gibi meyvelere yer verilirken; ilkbahar-yaz mevsiminde kabak, yeşil fasulye, bezelye gibi sebzelerle şeftali, kayısı, üzüm,armut gibi meyvelere yer verilmelidir.

2. Blender Kullanmayın

Bebeklere ek besini verirken blender kullanarak pürüzsüz hale getirmek başta kolay gelse de bir müddet sonra çiğneme yeteneğini geliştiremeyen çocuğunuz pütürlü tüm gıdaları reddetmeye başlayabilir.

3. Cam Rende Kullanın

Metalle temas vitamin değerlerinde kayba neden olabilir bu nedenle cam rende kullanmak en iyisidir.

4. Başlarda tek çeşitlilik önemlidir

Bebeğiniz ek gıdalara başlarken önce tek çeşit ile başlayın belirleyeceğiniz bir gıdayı az miktarlarda ve üç gün üst üste verin. Üç gün verilmesinin nedeni besine karşı alerjik reaksiyon oluşup oluşmayacağının kontrolüdür. Buna üç gün kuralı denmektedir.

5. Sebzelerle Başlayın

Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de şekerli tatlara daha çabuk alışmaktadır. Meyveler ile başlamak daha sonrasında yoğurt ve sebzeler gibi tatların reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle önce sebzelerle başlamak gerekir. Sebzenin tek başına tadının alınması için de sebzeleri yalnızca bir miktar zeytinyağı ile pişirerek vermeliyiz yani tahıllarla (pirinç, irmik gibi) karıştırmadan.